EFECTES DE LA POLÍTICA MONETÀRIA

La banca espanyola està entre les més vulnerables als baixos tipus d'interès

El Banc d'Espanya alerta que pot arribar a reduir i encarir el crèdit

El BCE li reclama que augmenti les comissions, retalli els costos i es digitalitzi

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els tipus d'interès zero i negatius aprovats pel Banc Central Europeu (BCE) per impulsar l'economia afecten tots els bancs de l'eurozona. Però no de la mateixa manera: aquells que depenen més del negoci bancari bàsic, agafar diners en dipòsit i prestar-los, es veuen més perjudicats. Aquest és precisament el cas de les entitats espanyoles, com els va advertir fa un mes la vicepresidenta del Mecanisme Únic de Supervisió, Sabine Lautenschläger, a un grup d'alts directius a porta tancada a Madrid.

Els bancs obtenen els seus ingressos bàsics de la diferència entre l'interès que paguen pels dipòsits i el que cobren pels crèdits (marge d'interessos). Amb el preu oficial dels diners en mínims històrics, tots dos tipus estan caient, però el problema per a les entitats és que mentre els dipòsits ja gairebé no poden baixar més, els préstecs tenen encara marge de reducció.

MÉS MALES PERSPECTIVES 

L'executiva del BCE va advertir els banquers que el sector espanyol, malgrat la seva rendibilitat i eficiència més gran que la mitjana, és el sisè dels 18 de la Unió Bancària més dependent del marge d'interessos, i per tant més vulnerable als tipus baixos. Els aporta el 67% dels seus ingressos, mentre que un 22% prové de les comissions i un 10% de les activitats en els mercats financers. La mitjana és 56%, 28% i 16%, i països com Alemanya, Itàlia i França presenten registres millors.

La debilitat que això suposa per a la banca espanyola ha quedat patent en la recent rebaixa que Moody’s ha realitzat de la seva previsió sobre l'evolució del sector de positiva a estable. “L'escenari de baixos tipus d'interès, que fins ara ha recolzat el creixement econòmic i reduït la càrrega financera de l'altament endeutat sector privat, s'està convertint cada vegada més en una càrrega per als prestamistes al pressionar el seu marge d'interès, que és la principal font de resultats dels bancs espanyols, representant més del 50% del seu benefici operatiu el 2015. La negativa pressió en el marge d'interès es veu exacerbada pel reduït nivell d'activitat bancària, ja que el sistema segueix desendeutant-se”, va apuntar.

La seva rendibilitat, estima, no millorarà significativament en 18 mesos: “La pressió en el marge d'interès supera àmpliament la baixada del cost del crèdit en els bancs espanyols: les provisions per a les pèrdues dels crèdits van baixar un 26% el 2015 en comparació amb el 2014, una tendència que esperem que continuï”.

En el seu últim butlletí econòmic, el Banc d'Espanya també reconeixia el problema: “Els efectes potencialment negatius sobre el compte de resultats de les entitats tendirà a ser més importants en aquells casos en què predomini el finançament minorista i en què la remuneració dels actius s'actualitzi ràpidament, bé perquè el gruix dels préstecs sigui a curt termini o perquè estigui referenciada als tipus d'interès de mercat a curt termini. En aquest sentit, cabria esperar que aquests efectes fossin a Espanya comparativament més elevats que en el conjunt de la Unió Monetària, ja que tant el pes del finançament minorista com la proporció de préstecs a tipus variable són més elevats al nostre país que en la mitjana de l'àrea de l'euro”.

CONSEQÜÈNCIES I RECEPTES

Notícies relacionades

L'organisme alertava dels efectes negatius que podria tenir aquesta situació si es prolonga en el temps. Per una part, dificultaria la capacitat dels bancs de generar capital, cosa que donaria lloc a un “enduriment de l'oferta creditícia”. I a més, les entitats podrien limitar el grau en què traslladen les rebaixes de tipus oficials al cost dels seus préstecs per frenar la caiguda dels seus ingressos. És a dir, que la política monetària ultraexpansiva del BCE podria arribar a provocar just l'efecte contrari al que pretén: menys crèdit i més car.

Per evitar-ho, el BCE pressiona els bancs espanyols perquè prenguin mesures. “El seu repte i el seu treball és canviar el model de negoci per ser menys dependents del marge d'interessos, augmentant les comissions i altres fonts d'ingressos. També és important l'eficiència, els canals de venda (digitalització) i retallar costos”, va apuntar Lautenschläger en una recent entrevista a ‘Expansión’.