GRANS INFRAESTRUCTURES

Vent del sud per al mar del nord

Les drassanes Navantia fan entrega a Iberdrola de la subestació elèctrica per al parc eòlic marí Wikinger

dcaminal34932264 visita del presidente de iberdrola don jose ignacio sanchez 160805175026

dcaminal34932264 visita del presidente de iberdrola don jose ignacio sanchez 160805175026 / FranciS

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El parc eòlic marí Wikinger al mar Bàltic és una de les grans infraestructures que construeixen empreses espanyoles en el mercat internacional. Aquest dilluns aquest projecte farà un dels passos definitius per a la seva finalització. Les drassanes públiques Navantia han culminat els treballs que Iberdrola, gestor del projecte, li va encarregar per a aquest parc que disposarà de 350 megawatts (MW) de capacitat instal·lada.

El mes de desembre del 2014, la companyia presidida per Ignacio Galán va subscriure un contracte amb les drassanes públiques, presidides per José Manuel Revuelta, per un valor de 160 milions d’euros. L’encàrrec d’Iberdrola obria la porta d’un nou sector de futur per a Navantia i constava de dues parts: en primer lloc, el subministrament de 29 fonamentacions –jackets– que sostindran el mateix nombre d’aerogeneradors del parc Wikinger. Aquestes estructures han sigut construïdes a les instal·lacions de Navantia a Fene (la Corunya) per 90 milions d’euros i van ser entregades ara fa dues setmanes. A més, aquesta adjudicació incloïa també la fabricació, per part de l’empresa asturiana Windar, de 116 puntals.

En segon lloc, la construcció de la subestació elèctrica de Wikinger, que ha sigut realitzada a les drassanes de Navantia a Puerto Real (Cadis), per 70 milions d’euros. Aquesta gran infraestructura –d’unes 8.500 tones, més pesada que la Torre Eiffel i l’Estàtua de la Llibertat juntes– serà entregada avui i suposarà el cor energètic del nou parc eòlic marí d’Iberdrola, ja que recollirà l’energia produïda pels aerogeneradors en alta mar i la prepararà per transportar-la a terra.

EL PARC EÒLIC MARÍ

El parc eòlic marí de Wikinger, en el qual Iberdrola preveu realitzar una inversió total de 1.400 milions d’euros, s’ubicarà en aigües alemanyes del mar Bàltic, on la profunditat oscil·la entre 37 i 43 metres. L’emplaçament d’aquesta nova instal·lació eòlica cobreix una àrea d’uns 34 quilòmetres quadrats, en els quals la companyia té previst instal·lar 70 aerogeneradors, de cinc megawatts (MW) de capacitat unitària, i una subestació marina.

Notícies relacionades

Els 350 MW de Wikinger produiran, quan entrin en operació a finals del 2017, prou energia per cobrir les necessitats elèctriques de més de 350.000 llars alemanyes, i a més evitarà l’emissió a l’atmosfera de gairebé 600.000 tones de CO2 a l’any.

A l’acte d’entrega de la subestació elèctrica de Wikinger, que tindrà lloc a Puerto Real, està previst que hi assisteixin la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz; el president d’Iberdrola, Ignacio Galán; i el president de Navantia, José Manuel Revuelta.