RESULTATS SEMESTRALS

Repsol guanya 639 milions fins al juny, un 39% menys, per extraordinaris

La petrolera destaca que malgrat els baixos preus tots els negocis de la companyia han aconseguit resultats positius

Antoni Brufau, president de Repsol.

Antoni Brufau, president de Repsol.

2
Es llegeix en minuts

Repsol va obtenir un benefici net de 639 milions d'euros en el primer semestre de l'any, un 39,3% menys que en el mateix període de l'any passat, segons ha comunicat avui l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El resultat, explica la petrolera, reflecteix els resultats financers excepcionals -de 500 milions d'euros- que incloïen les xifres del primer semestre de l'any passat per la posició en dòlars que tenia la companyia, després de cobrar l'expropiació d'YPF, un import que posteriorment es va destinar a l'adquisició de Talisman.

Davant d'això, Repsol inclou aquest semestre en els seus comptes els 346 milions de despesa de la reestructuració de plantilla aprovada per la companyia per al 2016, el 2017 i el 2018.

En termes ajustats, el benefici se situa en 917 milions d'euros, un 26% menys que els 1.240 milions d'euros obtinguts en el mateix període d'un any abans.

El resultat brut d'explotació o ebitda va augmentar un 1,4%, fins als 2.417 milions.

Per negocis, la petrolera va obtenir xifres positives tant en exploració i producció ('upstream') amb un benefici de 63 milions davant les pèrdues de 238 milions d'un any abans; com en refinació, màrqueting, química i gas ('downstream') amb 934 milions d'euros, un 4% menys que un any abans.

"En un entorn de preus deprimits del cru i del gas, les mesures d'eficiència i estalvi implementades per Repsol han permès que tots els negocis de la companyia hagin tingut un resultat positiu", destaquen en una nota.

En aquest primer semestre, el preu mitjà del Brent ha baixat un 31%.

Pel que fa a les xifres de producció, Repsol va elevar la seva mitjana fins als 705.500 barrils equivalents de petroli al dia (bep/d), un 60% més que en el mateix període del 2015, principalment a causa de la incorporació dels actius de Talisman i pels increments de producció de Veneçuela, Bolívia, Noruega, el Brasil i el Perú.

En refinació, les xifres del semestre es veuen afectades per les parades de manteniment programades als complexos industrials de Cartagena i Tarragona.

Notícies relacionades

Pel que fa a la seva participada Gas Natural Fenosa, el benefici va ser de 195 milions, davant els 227 milions del mateix període de l'exercici anterior, també en un entorn de baixos preus del gas.

El deute financer net del grup va baixar un 11,7% respecte al tancament del 2015 fins a situar-se en 11.709 milions d'euros.