POLÍTICA MONETÀRIA

Draghi afirma que els mercats han afrontat el 'brexit' amb "resistència encoratjadora"

El president del BCE afirma que actuarà contra els efectes de la sortida del Regne Unit de la UE, però diu que encara és aviat per valorar-los

fcasals34768735 the president of the european central bank  ecb  mario dragh160721165559

fcasals34768735 the president of the european central bank ecb mario dragh160721165559 / DANIEL ROLAND

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BARCELONA / BARCELONA

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, considera que els mercats financers de la zona de l'euro han afrontat "amb una resistència encoratjadora" el referèndum en què els britànics van decidir sortir de la Unió Europea (UE). "Després del referèndum al Regne Unit sobre la permanència a la UE, la nostra valoració és que els mercats financers de la zona de l'euro han capejat la pujada de la incertesa i la volatilitat amb una resistència encoratjadora", ha dit Draghi.

La disponibilitat dels bancs centrals de proporcionar liquiditat en cas necessari i les mesures de política monetària expansiva del BCE, així com la noves regulacions han contribuït a "contenir la tensió en el mercat". Draghi ha destacat aquest dijous, després de la reunió del consell de govern del BCE, en què ha mantingut la taxa d'interès rectora en el 0% per impulsar la inflació i mantindrà un tipus del 0,4 % pels dipòsits que els bancs tenen en la institució, que el 'brexit' suposa un risc a la baixa per al creixement econòmic de la zona de l'euro, però que el consell de govern considera que encara no té prou informació per prendre noves decisions. "Encara caldrà esperar un temps per saber l'impacte real", ha comentat.

El president del BCE ha afegit que encara hi ha una important incertesa pel 'brexit' ja que es desconeix encara quant de temps duraran les negociacions entre el Regne Unit i la UE. Per això Draghi ha considerat que cal prendre amb "gran cautela" les primeres estimacions que el 'brexit' tindrà un impacte negatiu en l'economia de la zona de l'euro d'entre un 0,2% i un 0,5% els pròxims tres anys.

Notícies relacionades

Les noves projeccions macroeconòmiques del personal de l'entitat del setembre aportaran al consell de govern més informació per poder prendre decisions en cas necessari, ha afegit el banquer italià, que ha esmentat altres circumstàncies com a causa de l'escàs creixement econòmic de la zona euro. "Vents en contra per a la recuperació econòmica a la zona de l'euro inclouen el resultat del referèndum al Regne Unit i altres incerteses geopolítiques, les febles perspectives de creixement de les economies emergents, els ajustos necessaris dels balanços en una sèrie de sectors i un lent ritme d'implementació de les reformes estructurals", ha afegit Draghi. 

El president del BCE ha destacat que els tipus d'interès seguiran en el seu baix nivell actual per un període llarg de temps, en què l'entitat a més manté la seva política de compra d'actius financers per incrementar la inflació i injectar diners en l'economia de la zona euro. En aquest sentit ha recordat que el programa de compra de bons -Quantitative Easying- per valor de 80.000 milions d'euros al mes, que "està tenint molt d'èxit", es mantindrà fins al març del 2017.