PERSPECTIVES

Onada optimista per al 2016 i marea de pessimisme per al 2017

Alguns analistes comencen a revisar a l'alça les seves previsions per a aquest any mentre rebaixen les del pròxim

El ministre Guindos aposta per un creixement del 3% en aquest exercici

icoy34045401 madrid  26 05 2016 economia ministro de econom a y160526160816

icoy34045401 madrid 26 05 2016 economia ministro de econom a y160526160816

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’organització de països desenvolupats OCDE va elevar dimecres passat una dècima la seva previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2016 (fins al 2,8%) alhora que rebaixava dues dècimes, fins al 2,3%, la del 2017. Així, l’organisme que dirigeix Ángel Gurría sembla haver pres l’avançada d’una tendència que porta més optimisme per a aquest any i més pessimisme per al 2017 i que podria instal·lar-se en els analistes després d’un primer trimestre en què el creixement del PIB va sorprendre a l’alça fins i tot el mateix Executiu.

  

 La mateixa tendència (a l’alça per al 2016 i a la baixa per al 2017) la va marcar dijous el Banc Central Europeu (BCE) per al conjunt de la zona euro. El BCE ha elevat una dècima, fins a l’1,6%, la seva previsió del 2016, després d’haver-la rebaixat al desembre, alhora que manté la del 2017 en l’1,7%.

    «El fort creixement en l’arrencada de l’any no sembla transitori», valoren els experts d’Analistes Financers Internacionals (AFI). Segons les seves estimacions, els indicadors avançats d’activitat d’abril i maig, amb els relativament bons registres del mercat laboral, apunten a un creixement del 0,7% en el segon trimestre del 2016. Aquesta projecció coincideix amb l’actualitzada recentment per l’Autoritat Fiscal Independent (Airef), també amb la nova estimació de la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas).

«Amb els dos primers trimestres de l’any en taxes de creixement d’aquesta magnitud, i donada la informació estadística disponible, resulta un moment adequat per fer una revisió de les nostres projeccions econòmiques», avança l’últim informe macroeconòmic d’AFI. Planteja elevar la previsió de creixement per al 2016 «fins a l’entorn del 3,0%», alhora que corregeix en una dècima a la baixa el del 2017, que se situaria en 2,2%. Funcas també sospesa una revisió a l’alça d’unes dues dècimes en la seva estimació de creixement per al 2016, des del 2,7% actual, fins a, possiblement, el 2,9%. Segons María Jesús Fernández, del Departament de Conjuntura i Estadístiques de Funcas, «excepte que passi una circumstància molt extraordinària en el segon semestre» el creixement mitjà de l’any estarà «més a prop del 3% que del 2,7%». Per al 2017, no veu encara la necessitat de modificar la seva estimació del 2,3%. 

  

 Funcas coordina l’elaboració del panel de previsions a partir de les estimacions de 17 serveis d’estudis i, segons Fernández, potser es podria veure en la seva edició de juliol una revisió a l’alça del consens sobre el 2016, actualment del 2,7% (el 2,3% per al 2017).

Revisió de les previsions

El Programa d’Estabilitat remès pel Govern a Brussel·les el 29 d’abril va rebaixar del 3% al 2,7% la seva previsió de creixement per al 2016 i va situar la del 2017 en el 2,4% (enfront del 3% previ). No obstant, després de conèixer que l’economia espanyola va créixer en el primer trimestre el 0,8% en taxa trimestral i el 3,4% en taxa anual, el ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ha tornat a recuperar la seva previsió del 3% encara que no serà incorporada al quadro macroeconòmic oficial. 

  

 La Comissió Europea (que preveu el 2,6% per a aquest any) ha intensificat la vigilància sobre Espanya i, d’alguna manera, li ha imposat construir la seva política pressupostària sobre un escenari molt prudent.

«Hauria de passar una debacle en el segon semestre perquè l’economia espanyola limiti el seu creixement al 2,7% aquest any», va afirmar en diferents actes Guindos. Durant la clausura del IV Fòrum del conseller, organitzat ahir pel  IESE, Guindos va subratllar que Espanya ha de mantenir el ritme de creixement i de creació d’ocupació per evitar tornar-se a veure en la mateixa situació del 2012, quan era el «principal risc» per a l’economia mundial i va advertir contra l’auge dels populismes.

Notícies relacionades

  

 Hi ha algun servei d’estudis que s’ha pronunciat en sentit contrari a la tendència projectada per l’OCDE. L’Institut Flores de Lemus va revisar aquesta setmana una dècima a la baixa la seva previsió per al 2016, fins al 2,7%, mentre manté en el 2% la de l’any que ve. Aquest servei d’estudis de la Universitat Carles III coincideix que el creixement del PIB espanyol en el primer trimestre de l’any (0,8%) va superar les expectatives gràcies al consum. L’empitjorament del sector exterior l’ha portat a refredar les seves perspectives.