TELEFONIA

Microsoft anuncia 1.850 acomiadaments en la seva divisió de mòbils

A la pràctica suposa renunciar gairebé del tot al mercat de la fabricació i venda de mòbils

La reestructuració se suma a la venda del negoci de mòbils bàsics a la xinesa Foxconn

Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft.

Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft.

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

L’aposta de Microsoft per la telefonia mòbil (va comprar Nokia el 2014 per 7.200 milions de dòlars, 6.500 milions d’euros) no ha sigut un negoci rendible. El gegant de Redmond (EUA), després d’acumular pèrdues milmilionàries, ha decidit desmuntar en gran part la secció de telefonia, primer amb la venda de la divisió de mòbils bàsics a la taiwanesa Foxconn i, ara, amb l’anunci d’una reestructuració que implicarà l’acomiadament de 1.850 treballadors de la seva divisió de smartphones. A la pràctica, suposa la renúncia de la firma a fabricar i vendre mòbils.

    Amb la compra de Nokia, Microsoft va buscar plantar cara a Samsung i Apple, amb l’esperança posada en el seu sistema operatiu Windows Phone i els seus mòbils Lumia. No obstant, segons Gartner, les vendes no hi han acompanyat: el primer trimestre del 2016 la quota de mòbils Windows es va reduir al 0,7% dels smartphones nous venuts  (2,4 milions d’unitats). En el mateix període, Samsung va vendre 81,2 milions d’unitats, i Apple, 51,7. La companyia ha reconegut que només l’any passat el negoci de mòbils li va suposar unes pèrdues comptables de 7.600 milions de dòlars (6.800 milions d’euros).

    Segons sembla, canvi de plans. La setmana passada l’empresa va anunciar que transferia tots els actius de la divisió de mòbils bàsics a l’empresa taiwanesa FIH Mobile (filial de Foxconn) i a la finlandesa HMD Global (nova empresa creada per un exdirectiu de Nokia) per 313 milions d’euros. Ara, Microsoft va una mica més enllà i ha anunciat una reestructuració que afectarà 1.850 treballadors de la seva divisió de mòbils i que tindrà un cost de 950 milions de dòlars en els seus comptes, dels quals prop de 200 milions es dedicaran a pagar indemnitzacions. La major part dels acomiadaments es faran a Finlàndia, on suprimirà 1.350 llocs de treball i un centre de recerca. 

Notícies relacionades

    «Estem centrant els esforços en telefonia on tenim una diferenciació, amb aquelles empreses que valoren la seguretat, facilitat d’ús i la nostra capacitat, i amb els consumidors que valoren el mateix», va dir el conseller delegat de Microsoft, Satya Nadella. «Seguirem innovant en terminals i en serveis al núvol en totes les plataformes mòbils», va afegir. La firma va anunciar amb la venda de la seva divisió de mòbils bàsics que seguiria desenvolupant Windows 10, sense aclarir si llançaria nous mòbils.

    El mateix dia que Microsoft va vendre la seva divisió de mòbils barats, HDM va donar a conèixer un acord amb Nokia Technologies per llicenciar la marca i una inversió de 500 milions de dòlars per llançar nous smarts Nokia amb Android.