ACORD SOCIETARI

Adéu a Catalunya Banc

La junta d'accionistes de l'entitat financera ha aprovat la integració de l'entitat catalana al BBVA

Amb aquesta integració desapareixen els últims vestigis del sistema de caixes d'estalvis catalanes

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La junta general d’accionistes de Catalunya Banc va fer ahir l’últim pas per a la integració de l’entitat financera catalana al grup bancari d’origen basc. Va aprovar l’acord de fusió a Catalunya, on fins ara hi havia dues societats, amb dos consells d’administració, a més a més de dues marques (BBVA i CatalunyaCaixa). El banc que presideix Francisco González serà així, una vegada inscrits els acords adoptats ahir al Registre Mercantil, una sola entitat, si bé mantindrà les dues marques.

    L’acord, a més a més de l’evident efecte directe, suposa també el tancament del mapa financer de Catalunya. Catalunya Banc s’integra en una entitat més gran d’àmbit internacional que té la seu social a Bilbao, però a efectes de mercat s’integra en la segona firma catalana en diversos dels àmbits de negoci. Es consolida amb un 25% de quota de mercat al darrere de CaixaBank i 2,6 milions de clients a Catalunya.

Digitalització

El moviment societari s’inscriu en el procés de digitalització emprès pel BBVA. Així, la fusió en una societat implicarà també la migració dels sistemes informàtics que fins ara utilitzava Catalunya Banc als sistemes del BBVA. Aquesta circumstància es produirà el tercer trimestre d’aquest any, quan es concretarà a efectes pràctics l’operació de fusió dels dos bancs i els seus consells.

Notícies relacionades

    Aquesta integració suposa l’enterrament del sistema català de caixes d’estalvis. De fet, la defunció és anterior tot i que encara a CatalunyaCaixa es mantenien els vestigis de les tres caixes que la van constituir (Catalunya, Tarragona i Manresa). Només eren tres de les 10 que tenia el territori abans que s’iniciés la crisi financera. D’aquelles només en queda una: Caixabanc, encara que convertida en banc. La Caixa dóna nom a la fundació bancària que controla la majoria de les accions de l’entitat financera. Abans del procés d’integració financera, La Caixa tenia 248.496 milions d’euros d’actius: avui CaixaBank en té 366.794 milions. Mentrestant, l’entitat catalana ha realitzat nombroses operacions, algunes molt petites, com l’absorció de Caixa Girona o de Bankpyme, i altres grans com Banca Cívica o el negoci minorista de Barclays.

    Quan va començar la crisi, el Banc Sabadell tenia un balanç de 76.776 milions. Al tancament del març passat tenia 167.480 milions d’euros d’actius, gràcies al protagonisme que l’entitat va tenir en el procés de reestructuració.