Repsol va guanyar fins al març el 42% menys per la caiguda del petroli

La companyia pal·lia l'efecte del cru amb millors resultats en refinació i química

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Repsol va obtenir en el primer trimestre d'aquest any un benefici net de 434 milions d'euros, amb un descens del 42%. A més dels efectes del descens del barril de petroli, la caiguda es deu també al fet que durant el mateix període de l'any passat va obtenir un resultat financer extraordinari de 500 milions, que va destinar a la compra de la canadenca Talisman. La bona evolució del negoci químic i de la refinació va esmorteir en part la caiguda dels preus del cru i del gas.

El benefici net ajustat, és a dir excloent els resultats no recurrents, va ser de 572 milions, el 38% menys. En tot cas, la companyia va aconseguir millores en l'evolució de tots els negocis, inclosa l'exploració i la producció, gràcies a "les mesures d'eficiència i estalvi" que es van posar en marxa, segons el grup.

Gràcies a això, el resultat d'explotació es va elevar a 1.242 milions, amb una alça del 6% respecte a 12 mesos enrere. En l'àrea d'exploració i producció el resultat va ser de 17 milions davant les pèrdues de 190 milions del primer trimestre de l'any passat. I tot això malgrat que els preus mitjans del cru Brent, el de referència a Europa, van arribar a cotitzar als nivells mínims en 12 anys i es van moure en una mitjana el 37% per sota d'un any enrere.

MENYS APORTACIÓ DE GAS NATURAL

La bona evolució dels àmbits de refinació i química van fer que els resultats en 'downstream' fossin de 556 milions, el 4,1% més. Gas Natural, de la qual Repsol és el segon accionista després de La Caixa, va reduir gairebé el 19% la seva aportació als comptes del grup, fins als 99 milions també pels efectes de la caiguda de les matèries primeres i un hivern més benigne que en altres exercicis a l'hemisferi nord.  

El deute net del grup, 11.978 milions, es va mantenir estable durant el període. La liquiditat cobreix dues vegades els venciments de deute a curt termini.

Notícies relacionades

La companyia va posar en marxa canvis organitzatius  per maximitzar la compra de la canadenca Talisman. La companyia va tancar l'any passat amb pèrdues de 1.227 milions després de provisonar 2.957 milions per la pèrdua de valor dels actius i va reduir en un 40% el dividend complementari.

Gràcies a aquestes decisions, les tres grans agències de qualificació de riscos van mantenir la nota de solvència de la companyia.