ALIMENTARIA 2016

L'arròs, el cafè i el cacau, en perill pel canvi climàtic

L'augment de les temperatures obliga a desplaçar la producció d'algunes matèries primeres

Els aliments importats recorren de mitjana 4.000 quilòmetres abans de servir-se a les nostres taules, denuncia WWF

lpedragosa33673815 hospitalet de llobregat  baix llobregat   26 04 20160426185801

lpedragosa33673815 hospitalet de llobregat baix llobregat 26 04 20160426185801 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El canvi climàtic, tot i que alguns ho dubtin, està alterant el sector alimentari. L'augment de les temperatures a nivell global està modificant els cicles de creixement d'algunes espècies, cosa que tindrà una afectació directa sobre la nutrició, la qualitat dels aliments i la seguretat alimentària. Així ho han assegurat diversos experts en el 3r Fòrum de Creació de Valor Compartit, organitzat per Nestléen el marc d'Alimentaria 2016.Alimentaria 2016

“L'agricultura és extremadament vulnerable al canvi climàtic”, ha advertit el professor de la Universitat d'Illinois Gerald C. Nelson. Segons un informe de l'Institut d'Investigació Internacional sobre els Aliments (Ifpri, en anglès), “l'augment de les temperatures acaba per reduir la producció dels cultius desitjats, a la vegada que provoca la proliferació de males herbes i pestes”. Canvi en els cicles i durada de les pluges, augment de les temperatures, proliferació de noves amenaces... tots aquests elements poden donar-se en el futur pròxim. “Probablement les més afectades seran les poblacions dels països en vies de desenvolupament”, afegeix l'informe.

És per això que, segons Nelson, el canvi climàtic és una “amenaça existencial” que fa més complexa la seguretat alimentària i l'agricultura sostenible. “Malgrat les accions de mitigació que ja s'estan portant a terme i han de seguir augmentant, ens haurem d'adaptar de manera local i global a les seves conseqüències”, ha destacat. Nelson ha assenyalat que actualment el canvi climàtic ja ha afectat l'agricultura i el sector alimentari i ha obligat les produccions d'arròs xinès i de cafè a desplaçar-se, i amenaça la producció de pasta per la sensibilitat del blat dur, entre altres exemples com el cacau.

Notícies relacionades

Per a l'exvicepresident executiu d'operacions del grup Nestlé; José López, hi ha altres amenaces: els nutrients dels aliments disminueixen amb el cultiu intensiu i, juntament amb uns sistemes de ramaderia i aquacultura difícilment sostenibles, fan que calgui “reequilibrar la situació”. De fet, segons Celsa Peiteado, coordinadora de Política Agrària i Desenvolupament Rural a WWF Espanya, “l'agricultura intensiva ha fet que el 50% del territori espanyol estigui en risc de desertificació, mentre que dos terços de l'aigua dolça es destinen a regadiu”. Per això, Peiteado ha reclamat anar “cap a un nou model d'agricultura sostenible a Espanya”. Una altra de les denúncies que ha llançat és que els aliments importats per Espanya, molts dels quals també es produeixen al nostre país, recorren de mitjana gairebé 4.000 quilòmetres fins a arribar al consumidor, generant 4.212 milions de tones de CO2.

“Encara que el canvi climàtic té implicacions en molts sectors, és precisament en la indústria alimentària on l'impacte incideix directament en una de les necessitats bàsiques de les societat: tenir aliments per a tots, amb la qualitat i la seguretat necessàries”, ha acabat dient Laurent Dereux, director general de Nestlé España.