Abertis acorda allargar 10 anys les seves concessions a Puerto Rico

El pacte implica per a la companyia el desemborsament d'uns 100 milions d'euros

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Metropistas, filial d'Abertis a Puerto Rico, ha segellat un acord per allargar en 10 anys la concessió de les autopistes PR-5 i PR-22. El pacte amb l'Autoritat porto-riquenya de Carreteres i Transports (ACT) implica per a la companyia el pagament d'uns 100 milions d'euros en dos trams.

El primer desemborsament serà d'uns 88 milions d'euros i la resta es farà una vegada s'hagi completat la implementació del nou sistema de pagament bidireccional o, com a molt tard, el 30 de juny de l'any que ve.  

En compensació per aquestes noves obligacions, l'autoritat concessional es compromet a reduir el seu percentatge d'ingressos compartits pel sistema de peatge dinàmic (DTL) instal·lat a l'autopista PR-22, des del 50% actual fins al 25%. A més, s'estableix l'extensió de la concessió de les dues autopistes en 10 anys, fins al 2061.

L'acord reforça encara més el compromís a llarg termini d'Abertis amb Puerto Rico i demostra la solidesa dels contractes concessionals al país, segons l'empresa. Aquest pacte s'emmarca en l'estratègia de la companyia d'allargar la vida mitjanaallargar la vida mitjana de la concessió dels seus autopistes a canvi de més inversió. El model és el pla Rellanci, portat a terme per la seva filial a FrançaSanef, pel qual la concessionària s'ha compromès a invertir 590 milions d'euros a canvi de l'extensió de les seves concessions en dos anys i mig de mitjana.

Al BrasilArteris, filial d'Abertis al país, invertirà 91 milions de reales brasilers a canvi de l'extensió de la concessió d'Autovies. Abertis negocia en aquests moments acords similars d'extensió de les seves concessions en diversos dels actius que gestiona a Xile i l'Argentina. L'únic país que es resisteix a la implantació d'aquesta modalitat és Espanya.

INFRAESTRUCTURES CLAU

Metropistas és la companyia concessional que gestiona les autopistes PR-22 i PR-5, actius clau a la xarxa d'infraestructures de transports de l'illa, amb una intensitat mitjana de 67.224 vehicles diaris el 2015.

L'autopista PR-22, també coneguda com a autopista José de Diego, és la més transitada de Puerto Rico. Transcorre al llarg de 83 quilòmetres connectant la capital, San Juan, amb la ciutat d'Arecibo pel nord de Puerto Rico i dóna servei a una zona que destaca per la ubicació de grans companyies multinacionals del sector industrial i farmacèutic.

Notícies relacionades

Per la seva part, la PR-5 -oberta al trànsit el 2006- és una extensió de quatre quilòmetres de la PR-22 que travessa l'àrea metropolitana de San Juan, a l'àrea de Bayamón. També enllaça amb les autopistes PR-6, PR-2 i PR-199, on s'acaba el seu traçat.

El 2015, Metropistas va aportar als resultats del grup Abertis 107 milions d'euros en ingressos i 69 milions d'euros en resultat d'explotació.