L'Aràbia Saudita frustra les perspectives d'un acord per produir menys petroli

El principal exportador mundial supedita congelar o reduir l'oferta al fet que també ho faci l'Iran

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com en una sèrie d'intriga, les perspectives d'un acord per congelar reduir la producció de petroli en la cimera que se celebrarà aquest diumenge a Doha (Qatar) s'aigualeixen. Després d'uns dies en què s'entreveia la possibilitat d'un pacte, l'Aràbia Saudita, el principal exportador mundial, s'ha encarregat de refredar l'eufòria que ha impulsat el preu del barril de cru els últims dies.

Un portaveu de la casa reial ha afirmat que el país només contindrà el bombament de barrils si també ho fan altres països productors, en declaracions a Bloomberg. I això inclou l'Iran, que ha decidit no assistir a la cita de Doha, en què participaran els països del càrtel exportador, l'OPEP, i altres productors que no formen part d'aquesta organització, com Rússia o Mèxic. Tampoc vol reduir ni un sol barril la seva oferta després que l'ONU aixequés les sancions que li havia imposat.

Així doncs, les possibilitats d'un acord es desinflen el dia abans de la cita. En cas d'un fracàs es podria produir una nova caiguda dels preus, com va passar el novembre del 2014, quan l'OPEP va decidir que no era necessari reduir la producció. Al febrer, un grup de productors (l'Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela) van pactar congelar l'oferta, però els efectes de la iniciativa van ser molt limitats.

Els saudites estarien disposats a contenir l'oferta diària a uns 10,3 o 1,4 milions de barrils diaris, només si la resta de productors també congelen la seva activitat, segons va declarar el príncep Mohamed bin Salman en una entrevista dijous de la setmana passada. Per la seva banda, un portaveu iranià ha respost que el país "no veu raons" per assistir a la cimera de Doha, ja que tenen necessitat de recuperar els nivells de producció que tenien abans que els imposessin sancions internacionals.

GUERRA DE DECLARACIONS

La guerra de declaracions entre els saudites i el seu principal rival a la zona enterboleixen la cita d'aquest diumenge i podrien frenar la recuperació experimentada pel petroli. Des del pacte del febrer, la cotització del barril ha pujat el 30% i, des que Rússia va anunciar un preacord amb l'Aràbia Saudita abans de la cimera de Doha aquesta mateixa setmana, el Brent, la qualitat de referència a Europa ha arriabat al preu més elevat des de començament d'any, per sobre dels 44 dòlars.

Notícies relacionades

"Si els principals productors no congelen la producció, nosaltres no ho farem", ha explicat el príncep saudita, que destaca per ser una figura emergent al país. I ha anat més lluny. "Si no congelem l'oferta, vendrem en totes les oportunitats que tinguem", ha sentenciat.

La cimera de Doha només adquireix rellevància si hi ha un acord. O si no n'hi ha perquè, en aquest cas, la cotització del barril es pot tornar a desplomar.