SECTOR IMMOBILIARI

Anticipa ha acceptat 2.400 dacions en pagament en un any

La gestora immobiliària de Blackstone ha renegociat més de 3.000 hipoteques de la cartera adquirida a CatalunyaCaixa

lpedragosa33449768 economia    i dades  urbanizacion de anticipa en v160408180133

lpedragosa33449768 economia i dades urbanizacion de anticipa en v160408180133

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Anticipa Real Estate, la gestora immobiliària que el fons Blackstone va comprar a CatalunyaCaixa, va adquirir una cartera de crèdits hipotecaris perjudicats de les antigues caixes per 3.600 milions d’euros. La cartera incloïa 40.000 hipoteques, valorades en 6.400 milions. A més va comprar carteres de préstec promotor a la Sareb i a CaixaBank. La feina d’Anticipa ha consistit des de l’abril del 2015, quan es va produir l’operació, a recuperar aquests préstecs o el col·lateral –l’adjudicació de l’actiu–. En aquest període ha firmat acords amb 3.000 deutors, 2.400 dels quals s’han saldat amb dacions en pagament –entrega del pis a canvi del deute– i 600 amb la renegociació del crèdit de manera que els titulars de la vivenda poguessin afrontar el pagament de la hipoteca, segons el balanç que Anticipa fa del primer any de gestió.

    El servicer –també gestiona els actius immobiliaris de CatalunyaCaixa, ara BBVA– va comprar la cartera el 15 d’abril del 2015 i fins al 30 de març d’aquest any ha tancat unes 400 operacions al mes. «Cada dia n’hem firmat 20», destaquen fonts de l’entitat. «I hem prioritzat tenir una relació amistosa i que les dues parts ens posem d’acord», afegeixen. L’entitat destaca la bona sintonia amb les plataformes d’afectats per les hipoteques (PAH), tot i que reconeix certes discrepàncies amb la PAH de Barcelona, que considera Blackstone un fons voltor, tot i que es tracta d’un inversor immobiliari a llarg termini, amb voluntat de permanència en la gestió de lloguers a Espanya. 

    Anticipa destaca que aplica el codi de bones pràctiques de la legislació espanyola, de manera que a aquelles famílies que després de la dació no poden anar enlloc se’ls ofereix un lloguer social. De fet, de les 40.000 hipoteques, un 25% paguen la quota mensualment. De l’altre 75%, una part (25%) dels titulars paguen irregularment i una altra part (50%) no ho fa. La societat es fixa la prioritat que els hipotecats que paguen de forma irregular passin a ser bons pagadors, mitjançant el refinançament del crèdit. «Fem una quitança parcial, modifiquem el termini, el tipus d’interès i l’import del préstec i la quota baixa per facilitar el pagament», explica la

entitat. 

ANÀLISI CAS PER CAS / Si tot i així el titular no pot pagar, se li proposa la dació en pagament, en què el deute que resta en la major part dels casos es condona: «S’analitza cas per cas». Anticipa ajuda el titular a trobar pis si ha de marxar o ofereix un lloguer «a preu de mercat» o «social», segons el cas.

Notícies relacionades

    L’entitat no descarta l’execució hipotecària quan no hi ha manera d’arribar a un acord amb el titular del préstec. Directament ha iniciat 30 processos hipotecaris, tot i que n’ha de gestionar un centenar, ja que en va heretar d’altres iniciats per CatalunyaCaixa. «No hem fet cap desnonament», insisteixen les fonts consultades. «Hi ha casos en què a l’altre costat del telèfon no hi ha ningú i s’ha d’emprendre el procés judicial. Però l’objectiu és negociar per evitar el desnonament en tots els casos», agreguen. 

    Anticipa, societat que dirigeix Eduard Mendiluce, fa servir part de les instal·lacions que CatalunyaCaixa (BBVA) tenia al Prat de Llobregat. Té una plantilla de 360 persones, de les quals prop de 150 es dediquen exclusivament a negociar amb els titulars de les hipoteques: «Hem fet més de 30.000 trucades en el primer any d’activitat».