PLA ESPECIAL

El Govern prorroga un any més l'ajuda de 426 euros per a aturats de llarga durada

S'amplia el nombre de futurs beneficiaris a l'incloure els desocupats inscrits al SEPE fins al 15 d'abril

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els aturats de llarga durada sense prestacions ni subsidis i amb familiars al seu càrrec inscrits a les oficines del servei estatal d'ocupació (SEPE) fins al dia d'avui podran sol·licitar la seva incorporació al programa especial durant un any més, segons ha acordat el Consell de Ministres, que també ha prorrogat el pla Prepara.

En els dos casos s'han ampliat les condicions per accedir a aquestes ajudes, encara que no fins a arribar a les exigències reclamades pels sindicats, que ahir no van tenir confirmació sobre la decisió del Govern en funcions.

L'ajuda de 426 euros del programa especial finalitzava aquest divendres i fa una setmana el Ministeri d'Ocupació va convocar els agents socials a una reunió en què aquests van demanar l'ampliació d'aquesta ajuda. Els seus efectes han quedat molt per sota de les expectatives.  

ELS BENEFICIARIS

La previsió del ministeri era de 400.000 beneficiaris quan la realitat ha sigut de 161.563 desocupats que s'han interessat pel programa, dels quals gairebé 100.000 (99.410) han rebut l'ajuda i només 15.212 han trobat feina, el 18%, encara que en algunes comunitats autònomes la reinserció en el mercat laboral s'ha acostat el 30%, segons ha assenyalat la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Aquest programa va entrar en vigor el 15 de gener del 2015, després de l'acord firmat per Mariano Rajoy i els representants dels sindicats i les organitzacions empresarials. La seva prolongació en el temps no inclou els canvis en les condicions per sol·licitar-lo, com van demanar les centrals, com el canvi de reglament, que segons els sindicats dificulta l'accés a l'ajuda, però Báñez s'ha escudat en el fet que el Govern està en funcions per no fer més canvis.  

El pla permet compatibilitzar la prestació amb el salari com a treballador per compte aliè, per facilitar la reinserció en el mercat laboral. Segons les dades d'Ocupació, el 87% dels contractats han continuat a la feina al finalitzar el programa.

CONDICIONS

Notícies relacionades

Per poder sol·licitar l'ajuda, els desocupats de llarga durada han d'haver tingut una feina anterior que hagin perdut involuntàriament, buscar activament un lloc de treball i haver consumit altres ajudes, com el pla Prepara, Prodi o la renda activa d'inserció (RAI) almenys sis mesos abans de demanar l'ajuda.

Els canvis que el Govern en funcions ha realitzat en el pla Prepara no es dirigeixen als afectats, sinó a les condicions de la seva vigència, ja que estava previst es mantingués fins que la taxa d'atur baixés del 20%. Ara el llistó s'ha abaixat fins al 18%, ja que, segons la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría, estem a punt de baixar del percentatge fixat. El 2015 es va tancar amb una taxa del 20,80%, segons l'última enquesta de població activa (EPA).

Temes:

Govern Atur