Enèsim revés de la UE contra les clàusules abusives a Espanya

La normativa espanyola que obliga a suspendre les accions individuals si hi ha demandes col·lectives és contrària a la legislació de la UE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'anàlisi feta per l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE a mitjans de gener no deixava cap dubte. Les accions col·lectives no anul·len el dret individual dels consumidors a reclamar i per tant no s'haurien de suspendre de manera automàtica les reclamacions individuals mentre es resolen les demandes col·lectives, tal com permet la llei d'enjudiciament civil espanyola. Aquest dijous els jutges del Tribunal de Justícia de la UE han fet seus els arguments. Sentencien que la normativa espanyols és “incompleta i insuficient” i que “no constitueix un mitjà adequat ni eficaç perquè cessi l'ús de clàusules abusives”.

El cas es refereix a una qüestió prejudicial plantejada pel Jutjat Mercantil número 9 de Barcelona en relació amb dos recursos presentats per dos consumidors contra Caixabank i Catalunya Caixa. Els dos afectats van denunciar l'existència de clàusules abusives en els seus respectius contractes hipotecaris i van sol·licitar la restitució de les quantitats indegudament percebudes per les dues entitats bancàries.

Els bancs van reclamar la suspensió del procediment fins que es resolgués la demanda col·lectiva presentada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) a Madrid contra 72 entitats bancàries, entre elles les dues afectades per aquest cas. Però els consumidors van defensar davant el jutjat el seu dret a litigar a títol individual. Encara que la sentència sobre la demanda col·lectiva va ser publicada el 7 d'abril, els jutges han donat aquest dijous la raó als dos consumidors afectats en línia amb la postura que ja va adoptar l'advocat general.

Notícies relacionades

Segons la sentència, la regulació inclosa en la llei d'enjudiciament civil espanyola, que permet la suspensió de recursos individuals fins que no hi hagi sentència ferma sobre un procediment col·lectiu, va contra la directiva europea i “pot perjudicar l'efectivitat de la protecció que la norma de la UE dóna als consumidors perquè el consumidor queda vinculat a la sentència sobre l'acció col·lectiva sense poder presentar al·legacions ni proves a títols individual. “La normativa espanyola impedeix que el jutge que coneix l'acció individual porti a terme una anàlisi pròpia de les circumstàncies concretes que concorren en aquest assumpte i que apreciï la pertinència de suspendre l'acció individual fins que es dicti sentència ferma”, sosté el Tribunal.

Per això, el tribunal europeu torna a decidir a favor dels consumidors i en contra d'una normativa espanyola “que resulta incompleta i insuficient” i que no defensa “de manera eficaç” l'ús de clàusules abusives. Segons els jutges, ni la necessitat de garantir la coherència entre les resolucions judicials -accions individuals i col·lectives- ni la necessitat d'evitar la saturació dels tribunals poden justificar una falta d'efectivitat en la protecció dels consumidors.