COMPTES PÚBLICS

Brussel·les no descarta prendre mesures pel dèficit espanyol

El portaveu de la Comissió Europea assegura que esperarà les dades de l'Eurostat per actuar

abertran32183314 valencia 16 12 2015 economia crist bal montoro  fl160126125848

abertran32183314 valencia 16 12 2015 economia crist bal montoro fl160126125848

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha afirmat avui que esperarà a veure els dades validades per l'oficina europea d'estadística, Eurostat, sobre el dèficit espanyol abans d'analitzar si el país ha de prendre mesures i pronunciar-se sobre el desviament.

"El que compta per a nosaltres són les dades validades per Eurostat que publicarà el 21 d'abril i a partir d'aquí ja veurem què fem", ha afirmat en una roda de premsa el portaveu comunitari Alexander Winterstein, preguntat per les informacions que apunten que el desviament acumulat per l'Estat espanyol supera àmpliament el compromís que havia assumit el país de situar el seu dèficit en un 4,2% el 2015.

Winterstein ha recalcat que la Comissió, que és l'encarregada de vetllar pel compliment de la disciplina fiscal, elaborarà la seva "anàlisi basada en aquesta dada validada" d'Eurostat, i després, al maig, publicarà les seves previsions macroeconòmiques de primavera i les seves recomanacions per països.

"Aquest és el procés i seguirà el seu curs", ha recalcat Winterstein, que ha rebutjat "especular sobre mesures que el Govern espanyol pugui o no presentar" per salvar aquest desviament i evitar que Brussel·les prengui mesures dins del procediment obert al país per incomplir els seus compromisos i acumular un dèficit excessiu.

"Esperem tenir les dades validades, les tindrem en compte per a la nostra anàlisi i seguirem, i per descomptat esperem les contribucions del Govern espanyol", ha dit.

Notícies relacionades

El portaveu també ha confirmat que vuit governs han enviat una carta a Brussel·les en què demanen que es revisin els criteris aplicats per calcular el compliment de la disciplina fiscal tenint en compte la reducció del dèficit, però ha declinat reaccionar al document "abans que acabem d'examinar-lo".

"L'examinarem amb compte i veurem què passa després", ha apuntat.