DECLARACIONS JUDICIALS

Blesa justifica la pujada salarial a Caja Madrid per augment de funcions del Comitè de direcció

Afirma que els nous membres van assumir les responsabilitats d'un conseller que va marxar

Barcoj reconeix que era el president el que fixava la part variable dels sous

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, va justificar ahir davant la jutge una pujada dels salaris del comitè de direcció d'aquesta entitat el 2008 per l'augment de les seves funcions després de la sortida d'un dels seus membres, Ramón Ferraz. Per la seva banda, Ildefonso Sánchez Barcoj, exdirector financer de la caixa, va confirmar que la part variable d'aquests salaris era decidida per Blesa, segons un acord de l'entitat del 1994. Aquestes declaracions es porten a terme després que la fiscalia anticorrupció demanés que s'esqueixessin del 'cas Bankia'.

El FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) va remetre un dictamen a la fiscalia en què establia que aquesta pujada salarial, que va rondar entre el 26 i el 16%, havia causat un perjudici de 14, 8 milions d'euros. I va demanar que s'investigués en una peça separada del 'cas Bankia' que tramita a l'Audiència Nacional el jutge Fernando Andreu. La setmana passada el Tribunal Suprem va establir que el jutjat competent és el 45 de Madrid, que dirigeix la magistrada Luisa María Prieto.

Dels despatxos a un habitual dels jutjats

També figura acusat en el 'cas Bankia' que investiga la fusió de set caixes i la seva sortida a la borsa. El jutge Fernando Andreu li ha imputat un delicte d'estafa per la venda de preferents que investiga en una peça separada del 'cas Bankia'.

Blesa, que va comparèixer durant una hora i mitja, va aportar al jutge diverses actes dels consells de Caja Madrid per acreditar la legalitat d'aquesta pujada salarial. El FROB va denunciar que la massa salarial del comitè de direcció es va mantenir igual després que el comitè quedés reduït a nou persones. L'expresident de Caja Madrid va explicar que aquest informe conté "seriosos errors", ja que hi falten "documents essencials" que van ser aportats en la seva declaració i que estaven en la causa d'Andreu.

També va explicar que la indemnització que va percebre Enrique de la Torre (4,77 milions d'euros), la mà dreta de Blesa a la caixa, va comptar amb tots els informes favorables igual que el sistema de retribucions. I va recordar que va firmar amb els sindicats un acord perquè els plans de pensions dels empleats no tinguessin càrregues fiscals.

Per la seva banda, Barcoj va confirmar que el salari del comitè de direcció era fix i variable i que les variables les fixava el president perquè era potestat seva. La seva declaració també va durar una mica més d'una hora.

Notícies relacionades

La jutge no els va imposar cap mesura cautelar després d'aquestes declaracions. En aquest procés hi està personat el sindicat ultradretà Manos Limpias, que va anunciar que demanarà noves declaracions a la jutge. 

Blesa va entrar i va sortir dels jutjats de plaça de Castilla de Madrid pel garatge per evitar un grup de preferentistes que l'esperaven a l'entrada d'aquesta seu judicial. A més, va estar protegit per agents de policia i per membres de la seguretat privada de l'edifici.