ENERGIA

El petroli torna a caure pese al pacte de productors

Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela acorden congelar l'oferta de cru

El barril es desploma fins al nivell de 32 dòlars perquè els inversors esperaven una retallada

lpedragosa32817975 refile   correcting slugsaudi arabia s oil ministe160216203129

lpedragosa32817975 refile correcting slugsaudi arabia s oil ministe160216203129 / NASEEM ZEITOON

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer semblava que el petroli frenaria el seu descens, però no va ser així. Els governs de Qatar, l’Aràbia Saudita, Rússia i Veneçuela van acordar ahir congelar la producció de cru als nivells del mes de gener, per tal d’estabilitzar la cotització, durant una reunió que no es va anunciar  prèviament celebrada a Doha, la capital de Qatar. Però el mercat esperava més una retallada de l’oferta que una congelació i és per això que la cotització del barril, després de recuperar-se i arribar a un màxim de 12 dies (35,55 dòlars), va virar de nou a la baixa. El barril de cru Brent per entregar a l’abril va tancar en el mercat de futurs de Londres en 32,18 dòlars, un 3,62% menys que a l’hora del tancament de la sessió anterior.

    La mesura, segons les autoritats qatarianes, «no només beneficiarà els productors i exportadors de petroli, sinó també l’economia global», que ha resultat sacsejada per la caiguda del preu del cru als seus nivells més baixos des de fa 12 anys, a causa de la sobreoferta existent en el mercat. Dels quatre participants en la reunió de Doha, tres (l’Aràbia Saudita, Qatar i Veneçuela) formen part de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que aporta al voltant d’un terç de l’oferta mundial. L’objectiu és que altres països productors, siguin o no del càrtel, segueixin els mateixos passos.

PACTE

En aquest sentit, representants de Veneçuela, l’Iran i l’Iraq mantindran avui una reunió a Teheran per discutir un pacte en la mateixa línia, segons el ministre veneçolà de Petroli, Eulogio del Pino. «Demà 

–per avui– tindrem una trobada amb els ministres de l’Iran i l’Iraq i espero que el ministre de Qatar m’acompanyi per discutir amb ells sobre la base d’aquest acord, que és molt important per a l’estabilització del mercat», va afegir.

    L’Iran és una peça fonamental de l’engranatge perquè, després de l’aixecament de les sancions que l’afectaven, té la intenció de vendre tant cru com pugui en un moment en  què l’oferta supera la demanda. I no té gens de ganes de desaprofitar l’ocasió de vendre el seu cru.

    Per la seva part, Algèria, un altre país productor integrant de l’OPEP, va reiterar la necessitat d’acordar una reducció de la producció. Juntament amb altres economies que depenen fonamentalment del petroli, el país està resultant molt afectat per la caiguda del cru, que ha perdut al voltant del 75% del seu valor per l’excés de subministrament en el mercat l’últim any i mig.

Notícies relacionades

    El fet que dos dels participants, els saudites i els russos, estiguin entre els tres primers productors del món, va crear tota mena d’esperances. Però el resultat de la trobada no va semblar que acabés de convèncer del tot. L’OPEP i en especial l’Aràbia Saudita, que és el seu principal representant, ha prioritzat fins ara el manteniment de la quota de mercat, a costa d’ingressar menys com a defensa davant nous exportadors com els Estats Units a través de tecnologies com la fragmentació hidràulica o fracking.

    Els analistes entenen que els saudites continuen defensant el negoci amb la proposta de congelar la producció al nivell de gener, ja que, al seu entendre, encara és un nivell molt elevat donada la demanda existent.

PREUS MÉS RAONABLES 

El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va considerar que «el que és més raonable» és que el preu del petroli pugi respecte als nivells actuals, però que es mantingui «lluny» del registrat fa només dos anys, superior als 100 dòlars per barril. «El que seria més raonable seria anar a preus per sobre dels actuals, però allunyats d’aquells màxims que tenia fins fa escassament dos anys», va dir en un acte de la Marca Espanya celebrat a la Casa d’Amèrica.

  Quan se li va preguntar per l’acord assolit a Doha, va citar informes d’analistes i experts per assenyalar que «fa la impressió» que el preu del barril oscil·larà en nivells d’entre 50 i 70 dòlars fins al 2020.     Per la seva part, l’Ibex 35 va cedir el 0,51% afectat per la nova caiguda de la cotització del petroli Brent i el retrocés dels grans valors i de la majoria de la banca.