¿Hi ha risc de recessió mundial? ¿Quins efectes tindria sobre l'economia espanyola?

Cinc experts vaticinen les opcions que es produeixi una debacle global i les conseqüències per a Espanya

1
Es llegeix en minuts

Cinc experts responen a les preguntes d'EL PERIÓDICO sobre la possibilitat d'una nova recessió global i l'impacte que pot tenir en l'economia espanyola, que ha iniciat la seva recuperació.

El professor d'Esade David Vegara, que va ser secretari d'Estat d'Economia amb José Luis Rodríguez Zapatero, destaca que pot passar que causi més dany el temor que es produeixi una debacle global que el que les dades reflecteixen. Per a Espanya, el més arriscat és la incertesa política, afirma. L'expresident del Parlament Europeu i antic ministre, Josep Borrell, adverteix dels perills d'una mala conjuntura internacional amb la feble conjuntura espanyola, amb dèficit públic, inestabilitat i altres variables.

Notícies relacionades

El catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB) Antón Costas alerta de la multiplicitat de variables que apunten a una "tempesta perfecta" com la del 2008. El risc per a Espanya és que, en aquest context, l'obliguin a aplicar més retallades, afegeix l'actual president del Cercle d'Economia. Jorge Sicilia, economista en cap del Grup BBVA, crida l'atenció sobre els riscos de les incerteses. I un context més obscur seria un autèntic problema per a l'economia espanyola, que encara té deures pendents.

Per la seva banda, el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Oliver Alonso entreveu més un període de baix creixement que una crisi com la del 2008. El perill per a Espanya, adverteix, és la dependència del finançament exterior.