Junqueras nomena els seus dos pilars per a Economia

Lluís Salvadó s'ocuparà de la Hisenda pròpia i la política institucional i Pere Aragonès, dels comptes públics

El vicesecretari general d’ERC, Lluís Salvadó, aquest dijous a la seu del partit.

El vicesecretari general d’ERC, Lluís Salvadó, aquest dijous a la seu del partit. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha nomenat els dos homes forts de la Conselleria d'Economia i Finances, en què es recolzarà el vicepresident, Oriol Junqueras, responsable de l'àrea econòmica. El departament tindrà una Secretaria d'Economia, a càrrec de Pere Aragonès, actual home dels comptes públics com a diputat al Parlament; i una altra d'Hisenda, al capdavant de la qual hi haurà Luís Salvadó, que s'ocuparà de qüestions com la hisenda pròpia i la política institucional. A ells se suma el secretari general del departament, Josep Maria Jové, que va ser designat la setmana passada.

El nou secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, és secretari general adjunt d'ERC i diputat al Parlament pel Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Membre de les comissions d'Economia i Finances i de reglament, aquest enginyer industrial i postgrau en direcció d'empreses de 47 anys (en complirà 48 al març), es va ocupar de qüestions com els passos per arribar a una hisenda pròpia a Catalunya en l'anterior legislatura.

Aragonès  va intervenir en les negociacions amb CiU per a un acord de govern el 2012 

Home de partit, va ser secretari de Política Territorial d'ERC el 2010 i vicesecretari de Relacions Institucionals el 2011. Va ser delegat del Govern a les Terres de l'Ebre del 2004 al 2010, durant els executius tripartits i milita a ERC des del 1991. Amb anterioritat va formar part de Catalunya Lliure.

Salvadó ha desenvolupat funcions directives en el sector privat durant un total de 10 anys. És coautor del llibre 'Els centres de creació d'empreses a Catalunya (Universitat Politècnica de Catalunya, Institut de Ciències de l'Educació, 1995).

PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT 

El nou secretari d'Economia, Pere Aragonès, actual secretari de Política Econòmica d'ERC, és membre de la comissió d'Economia i Finances i de la de Joventut del Parlament. De 34 anys, aquest llicenciat en dret i màster en Història Econòmica per la Universitat de Barcelona va ampliar estudis en polítiques públiques per al desenvolupament econòmic a la Kennedy School of Governement de la Universitat de Harvard. 

Durant l'anterior legislatura es va ocupar del seguiment dels pressupostos de la Generalitat i va ser un dels representants republicans en les negociacions amb CiU per a un acord de govern, que incloïa diverses mesures d'augment d'ingressos com la recuperació de l'impost de successions i la creació de noves figures tributàries, com el gravamen als dipòsits bancaris o la taxa a la nuclears, moltes d'elles bloquejades pel Tribunal Constitucional.

Notícies relacionades

Regidor de l'ajuntament de Pineda de Mar, va ser membre de l'executiva nacional d'ERC del 2003 al 2010. Ha desenvolupat diverses responsabilitats en aquesta. Aragonès també ha treballat en un despatx d'advocats especialitzat en assessorament jurídic d'empreses i administracions públiques. Ha col·laborat com a investigador de l'Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa.

El secretari general, Josep Maria Jové, és militant d'ERC i president del seu sectorial de Política Econòmica, a més de membre de la seva executiva nacional i president del Consell Nacional. És llicenciat en Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), diplomat en Ciències Polítiques i d'Administració per la Universitat de Barcelona (UB). Ha estat director de Polítiques Sectorials als departaments de Presidència i Vicepresidència de la Generalitat entre el 2005 i el 2010, entre altres càrrecs.