L'EVOLUCIÓ DEL PODER ADQUISITIU

Els empresaris aprofiten la inflació del 0% per tornar a la càrrega amb la moderació salarial

Els sindicats repliquen que un nivell tan baix de l'IPC dóna marge per apujar més els sous

La caiguda del preu del petroli augura noves taxes negatives de l'índex de preus

jcortadellas31625368 barcelona 2015  10 28  economia   empieza el congr160115132330

jcortadellas31625368 barcelona 2015 10 28 economia empieza el congr160115132330

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El 2015 va tancar amb una taxa d'inflació del 0%, segons ha confirmat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i els empresaris han aprofitat aquest baix nivell de l'indicador per advertir que nos'ha d'abaixar la guàrdia en la moderació salarial per no fer mal a la competitivitat de l'economia, segons ha valorat la patronal CEOE. Els sindicats, per la seva part, fan la lectura oposada. Amb la inflació per terra no hi ha motiu que impedeixi una millora dels salaris que, de passada, permeti més consum i més creixement econòmic.

La dada d'inflació del 2015 serveix, doncs, com una arma de doble tall que permet defensar un argument (moderació salarial) i el seu contrari (pujada de sous). I el debat es pot prolongar al llarg del 2016 ja que l'empitjoranent de la caiguda de preus del petrolipreus del petroli augura que la taxa d'inflació podria tornar a taxes negatives a la primera part de l'exercici.

TORNARAN LES TAXES NEGATIVES

Segons la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), "en un escenari central en què la cotització del petroli es recuperi fins als 38 dòlars al final de l'any, la taxa d'inflació tornarà a ser negativa al gener i es mantindrà així durant la principal part de l'any". Funcas preveu que la taxa interanual de desembre serà del 0,7% (cinc dècimes percentuals menys que en la seva anterior previsió).

Una caiguda continuada del preu del petroli pot acabar convertint-se en un problema "no sols per als països productors", ha advertit a Barcelona el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, despre¿s d'alertar del "perill" que al seu parer suposa un entorn continuat de preus baixos a la zona euro. "Europa ha entrat en un camí deflacionista, una caiguda de preus per sota de zero que els economistes sabem que dibuixa un escenari endimoniat", ha valorat.

Com que l'evolució de l'IPC estarà fortament condicionada per un factor tan volàtil com el petroli, el servei d'estudis de Bankia Bankia aconsella centrar l'atenció en la inflació subjacent, que exclou els preus d'energia i aliments no elaborats. "En aquest sentit, recolzada en la inèrcia positiva de la despesa en consum de les famílies, aquesta taxa mantindrà un suau via ascendent fins a tancar l'any en l'entorn de l'1,3%. 

DOBLE TALL

De moment, la taxa d'inflació del 0% de desembre deixa enrere quatre mesos de taxes negatives en l'economia espanyola "gràcies als productes energètics i els aliments no elaborats", segons el Ministeri d'Economia.

"Donat que la inflació a Europa també està sent molt baixa, convé recordar que qualsevol deteriorament de la competitivitat suposarà una limitació per a la recuperació de l'economia espanyola. Per això, s'ha de continuar amb la moderació salarial per seguir augmentant la competitivitat i afavorir la creació d'ocupació" argumenta la patronal que presideix Juan Rosell.

Per al sindicat CCOO, no obstant, "hi ha marge per avançar en les millores salarials en el marc de la negociació col·lectiva" ja que "la recuperació econòmica ha de servir per recuperar drets i no deixar ningú enrere". UGT creu que ha arribat el moment que els treballadors recobrin poder adquisitiu "en el marc del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) 2015-2017 firmat pels interlocutors socials el juny de 2015, amb l'objectiu de recuperar la capacitat adquisitiva perduda pels salaris durant l'etapa de recessió".

CONVENIS COL·LECTIUS

Notícies relacionades

En els convenis col·lectius firmats fins novembre passat, que afecten un total de 5,8 milions de treballadors, la pujada salarial mitjana es va situar en el 0,75%, per sota de l'1% de referència de l'AENC. Per a les pensions s'ha tornat a establir una pujada del 0,25% per al 2016. Els funcionaris tindran una pujada de l'1% després de sis anys de congelació i retallades.

L'organització de autònoms ATA observa amb satisfacció el baix nivell de la inflació. "Un IPC baix és un benefici per als autònoms ja que afecta les seves compres, al pagament d'arrendaments, les despeses de producció i el consum”, segons Lorenzo Amor, president d'ATA. “Una inflació baixa ens manté en una posició competitiva des del punt de vista de les exportacions. Per als pròxims mesos tot apunta que la inflació segueixi en xifres moderades, situant-se, per finalitzar l'any en una taxa que no arribarà al 1%”, conclou.