El petroli es desploma per sota dels 30 dòlars

La mitjana del litre de gasoil se situa en els 93 cèntims, i la gasolina, en 1,105 euros

1
Es llegeix en minuts

Es torna a imposar la tendència a la baixa del petroli. El barril de cru Brent, la qualitat de referència a Europa, ha baixat al mercat de Londres per sota de la cota dels 30 dòlars, al nivell de març del 2004. El nou descens està lligat a la inquietud dels inversors sobre l'economia xinesa i l'excés de l'oferta en el mercat.

El barril ha arribat a marcar un mínim de 29,43 dòlars, amb una caiguda de gairebé el 4% des que ha començat la jornada. Els preus del petroli acumulen més d'un any i mig de baixades a causa d'un excés d'oferta dels mercats, però ara s'hi ha afegit la preocupació per les turbulències financeres a la Xina, segon consumidor mundial de l'or negre.

El cru es mou a nivells que no s'havien vist des de finals de març del 2004 i de moment no hi ha perspectives de recuperació, sobretot per la falta d'acord entre els països productors sobre una retallada de la producció, segons els experts.

La dificultats financeres a la Xina han aguditzat la situació després que les borses del gegant asiàtic suspenguessin la seva cotització en dues ocasions a causa de les pronunciades pèrdues, cosa que ha avivat els temors d'un alentiment de l'economia de Pequín i un descens en les importacions de petroli.

També ha influït en els preus la tensió política entre l'Aràbia Saudita i l'Iran, dos dels principals productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), arran de la recent execució d'un clergue xiïta.

COMPARADOR

Notícies relacionades

A causa d'aquesta evolució, el litre de gasoil s'ha situat en un preu mitjà d'uns 93 cèntims. El de la gasolina s'ha situat en 1,105 euros. De totes maneres, hi ha molta disparitat de preus. A Catalunya les tres estacions de servei més barates en l'actualitat són de Servioil, al terme de Palafrugell (Baix Empordà), a 79,5 cèntims; Full Energy, a Bellcaire d'Empordà, a 79,7 cèntims, i GM Oil, a Girona, a 79,9 cèntims, igual que una de Petronieves a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

En la gasolina, les tres amb preus més baixos són la d'Alcampo a Sant Adrià de Besòs, a 99,3 cèntims; la de la mateixa cadena a Sant Boi de Llobregat, amb 99,4 cèntims, i la de Petronieves a Olesa, 99,9 cèntims. El Ministeri d'Indústria compta amb un comparador per veure els millors preus.