TURISME

L'aeroport de Barcelona va tancar el 2015 amb rècord de 39,7 milions de passatgers

Gairebé el 60% del trànsit del Prat està en mans de Vueling, Ryanair i Easyjet

El nombre de viatgers internacionals creix per sobre de la mitjana de l'any

Passatgers de l’aeroport del Prat en l’operació sortida de l’estiu.

Passatgers de l’aeroport del Prat en l’operació sortida de l’estiu. / ARXIU / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Les aerolínies abans conegudes com a companyies de 'low cost' han acabat evolucionant cap a un model híbrid en què l'objectiu és adaptar-se al client -algunes fins i tot ofereixen classe 'business', si el viatger està disposat a pagar-la-, malgrat que el format empresarial de contenció de costos es manté. Aquesta evolució ha transformat el sector aeri i al seu entorn i l'aeroport de Barcelona-el Prat s'ha convertit en el millor exemple d'aquest model híbrid. La infraestructura barcelonina acaba de registrar un nou rècord de passatgers, segons el balanç anual donat a conèixer pel gestor aeroportuari Aena. La instal·lació catalana va aconseguir el 2015 arribar a un nou màxim d'usuaris, al passar pels seus terminals 39.711.276 passatgers, cosa que suposa un creixement del 5,7% respecte del 2014, any que també va marcar màxim per a la instal·lació.

L'aeroport de Barcelona es consolida com el segon amb més usuaris de la xarxa d'Aena a Espanya, per darrere de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Aquesta va ser la instal·lació que va registrar el trànsit més gran de passatgers de la xarxa, amb 46.828.279 viatgers, un 11,9% més que el 2014 (suma així 23 mesos consecutius de creixement). Amb aquestes dades l'aeroport madrileny aconsegueix tancar el millor exercici dels últims quatre anys.

Tres aspectes sobresurten de les xifres absolutes registrades pel Prat: el primer és que prop del 60% de trànsit generat per l'aeroport barceloní ha correspost a tres 'low cost' o tres d'aquestes companyies híbrides: Vueling -primer operador-, Ryanair i Easyjet. Aquest és l'ordre que reconeix Aena, si bé les dades per companyies del conjunt de l'any encara no s'han divulgat. Amb xifres de novembre, aquestes aerolínies van transportar 21 milions de passatgers sobre un total de 37,1 milions, dels quals només Vueling va moure 13,7 milions passatgers.

El segon aspecte a considerar és que les companyies que pertanyen al grup IAG (Vueling, Iberia i British Airways) sumen el 42% de trànsit, i d'aquesta manera es manté la dependència del grup, que té Madrid com a principal 'hub' d'operacions a Espanya.

PASSATGERS INTERNACIONALS

El tercer aspecte destacat és que el trànsit internacional del Prat ha crescut el 2015 un 6,7%, davant el 3% del trànsit interior. Aena subratlla que les alces són particularment significatives en el cas de Llatinoamèrica, que puja el 21,7%; Orient Mitjà guanya el 19,5% de passatgers i Amèrica del Nord, el 10%. "Les companyies internacionals han augmentat rutes, així com la mida dels avions", van esmentar fonts de l'operador aeroportuari. Resulta un exemple en aquest sentit Emirates, que recentment ha anunciat un segon vol diari de l'Airbus 380 -l'aeronau més gran d'Airbus- amb destí a Barcelona. Emirates superarà el mig milió de passatgers durant aquest any i està entre les 20 primeres companyies de l'aeroport. 

Així mateix, els plans de Norwegian, que s'acostarà al milió de passatgers i ha anunciat pròximes rutes a Amèrica des de Barcelona, resulten rellevants, si es té en compte que aquesta companyia procedeix també del 'low cost', però vol aprofitar el poder d'atracció turística de Barcelona per expandir horitzons. Destaquen fonts d'Aena que la major part de l'increment de trànsit internacional es deu a "l'interès turístic de la ciutat", més que a la capacitat d'interconnexió de l'aeroport. No hi ha dades de connexions, però tampoc es descarta que una part important del creixement de Vueling es degui precisament a les rutes que connecten la Ciutat Comtal amb altres destins europeus i que s'alimenta de part del trànsit internacional que arriba a l'aeroport barceloní. 

XARXA D'AENA

Notícies relacionades

El 2015, els aeroports de la xarxa d'Aena van registrar 207.414.141 passatgers, cosa que suposa un creixement del 5,9% respecto a l'any anterior i el converteix en el segon millor any de la història, després de la xifra assolida el 2007 (210,4 milions de viatgers). 

De la xifra total de passatgers, 206,6 milions corresponen a passatgers comercials, dels quals 144,4 van ser de vols internacionals, un 5,9% més que en l'any 2014, cosa que suposa un rècord històric de viatgers, i 62,1 de vols nacionals, un 6,1% més que en l'any anterior.