Un canvi fiscal posa de cap per avall centenars de petits negocis

Les societats civils amb objecte mercantil han de passar a tributar per l'impost de societats o dissoldre's

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Perruqueriescafèsbars, electricisteslampistes o despatxos de farmàcia constituïts com a societats civils, entren el 2016 amb un canvi fiscal que els obliga a tributar per l'impost de societats o dissoldre's. Aquesta mesura, inclosa en la reforma de la llei de l'impost de societats, afecta aquest tipus de figures societàries amb objecte mercantil.

El canvi ha remogut els fonaments d'una figura societària molt estesa als petits negocis i utilitzada per evitar les grans despeses i paperassa de societats mercantils. Moltes assessories fiscals fa setmanes que busquen solucions per als afectats.

Els socis d'aquest tipus de societats subjecta al Codi Civil en lloc de la llei de societats de capital tributen fins ara per atribució de rendes, és a dir, cada partícip paga l'IRPF en funció de la proporció dels beneficis que li correspon. Amb el canvi, la societat com a tal tributa pel benefici i els socis paguen l'IRPF per la nòmina que s'assignin.

FINS AL 30 DE JUNY

Notícies relacionades

La llei estableix un període de sis mesos, fins al 30 de juny del 2016, perquè els negocis afectats dissolguin la societat civil, si ho creuen oportú, i optin per altres figures, que van des de la persona física  (IRPF) fins a la SL o la societat anònima (SA).

Hisenda aclareix que les comunitats de béns (propietat pro indivís d'una cosa o dret entre diverses persones) tingui o no caràcter mercantil queden al marge del canvi, igual que les activitats professionals subjectes a la llei 2/2007, les ramaderes, agrícoles, forestals i mineres.