LLARG TERMINI

El regal nadalenc de Montoro

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

StartFragment

Els espanyols poden disfrutar aquest Nadal de la lectura en profunditat de la llista de morosos de Cristóbal Montoro. Feia mesos que els noms estaven disponibles, però el Govern central els ha fet públics just dos dies després de les eleccions generals, no fos cas que els espanyols, abans de votar el 20-D, s’indignessin encara més al descobrir-hi esportistes, empresaris i empreses afins al Govern. Que a més a més es publiqui la mateixa setmana de Nadal permet que quedi dissimulada, o com a mínim que s’intenti que així sigui, entre el tràfec de les compres, l’eufòria de la loteria nacional i els torrons.

Els deutors morosos a Hisenda de la llista sumen més de 15.000 milions, equivalents a 1,5 punts de dèficit, que és més del que Espanya haurà de retallar el 2016, segons Brussel·les, per quadrar els comptes. En el llistat hi ha empreses i persones físiques que ofegades pels deutes o pels excessos d’anys d’eufòria són insolvents i mai podran tornar els calers que deuen. Tot i això, al marge de les immobiliàries i de les grans constructores, amb bombolles que es van generar a l’abric dels Governs del PP i  el PSOE, hi ha altres noms, com el de Mario Conde, Arturo Fernández, Dani Pedrosa o Gerardo Díaz Ferrán, esportistes, empresaris i personatges de la premsa del cor, que no haurien de figurar en el llistat de la vergonya, simplement haurien d’haver pagat el que deuen. Cristóbal Montoro ha tornat a confondre conceptes. Donar transparència a un llistat de morosos no és el mateix que ser amable amb el frau, sobretot quan afecta els amics i els poderosos. I encara més quan són els mateixos morosos de la llista els que també pagaven amb targetes black i s’asseien als consells de les caixes d’estalvis que han fet fallida.

La publicació de la llista ha coincidit amb el dia que l’Audiència Nacional, una vegada finalitzada la investigació, ha fet pública la seva decisió d’enviar al banc dels acusats Rodrigo Rato, Miguel Blesa i 64 consellers de Caja Madrid per l’ús de les targetes opaques. Més munició per a la sobretaula nadalenca.

Notícies relacionades

I és que la llista de Montoro i el sumari de les targetes black  recorden als ciutadans que ells paguen impostos mentre que n’hi ha que no i, a més a més, amb total impunitat. Que ells passen problemes per arribar a final de mes mentre els consellers d’una caixa que va ser rescatada amb un doll de diners públics han gastat calers a mans plenes en tota mena de capritxos i luxes amb un sistema de targetes de crèdit opaques consentit per les estructures del poder. Els dos casos representen els excessos d’un sistema pervers de corrupció, elusió i falta d’ètica que ha funcionat durant anys. 

EndFragment