PROCÉS PER UNA TRAMA CORRUPTA

Núñez pare i fill liquiden la condemna per subornar funcionaris d'Hisenda

L'expresident del Barça ha passat més temps a la presó que el seu primogènit

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'empresari i expresident del Barça Josep Lluís Núñez Clemente i el seu fill, Josep Lluís Núñez Navarro, han complert i liquidat la pena de dos anys i dos mesos de presó per subornar funcionaris d'Hisenda, segons han confirmat a aquest diari fonts jurídiques. El més malparat ha sigut Núñez pare, que ha estat 71 dies a la presó. El fill hi ha estat menys temps, en concret 38 dies, ja que encara està pendent que els tribunals resolguin un recurs (ara inútil) per la concessió del tercer grau penitenciari.

L'empresari i el seu primogènit van ingressar per primera vegada a la presó el 17 de novembre del 2014. El Tribunal Suprem els va rebaixar el gener d'aquest any la pena de sis anys imposada el juliol del 2011 per l'Audiència de Barcelona a dos anys i dos mesos de presó per suborn. Aquesta disminució de la condemna, no obstant, no va evitar que ingressessin a la presó. El motiu: la condemna superava els dos anys de privació de llibertat, el màxim que els tribunals accepten normalment per suspendre l'execució de la condemna.

Núñez pare i fill van esgotar totes les vies legals possibles per no entrar a la presó, però no ho van aconseguir. Fins i tot el Tribunal Suprem es va oposar al seu indult. Després d'ingressar per primera vegada al centre penitenciari de Quatre Camins també van mantenir una batalla legal perquè no se'ls revoqués el tercer grau penitenciari o de semillibertat  (només anaven a dormir a un centre de règim obert) que se'ls va concedir el 24 de desembre del 2014, un dia abans de Nadal. Núñez pare, no obstant, va haver de tornar al centre penitenciari l'agost del 2015, perquè l'Audiència de Barcelona va revocar aquesta mesura. El seu fill va continuar lliure.   

MACROPROCÉS

Notícies relacionades

La condemna de Núñez pare i fill es va produir arran del macroprocés, iniciat fa 16 anys, que va destapar els suborns a inspectors d'Hisenda perquè fessin els ulls grossos amb una sèrie d'empreses. El promotor immobiliari va ser condemnat per un delicte de suborn pel qual, a més de la pena de presó, se li va imposar una multa d'1,5 milions d'euros i inhabilitació per a càrrecs públics.

En el ‘cas Hisenda’ es va investigar una trama de corrupció integrada per empresaris, funcionaris de l'Agència Tributària a Catalunya i advocats que es van confabular per eludir impostos els anys 80 i 90. L'escàndol va esquitxar Josep Borrell, després de descobrir-se que dos col·laboradors seus a Hisenda estaven sent investigats. Borrell va haver de dimitir com a candidat del PSOE a la presidència del Govern.