CRISI EN UNA GRAN COMPANYIA ESPANYOLA

Abengoa concentra tot el poder executiu en el seu president, José Domínguez Abascal

Santiago Seage presenta la renúncia com a conseller delegat per centrar-se en la filial nord-americana

2
Es llegeix en minuts

Abengoa ha concentrat totes les funcions executives en el seu presidentJosé Domínguez Abascal, després d’acceptar la renúncia presentada pel seu conseller delegatSantiago Seage, que a partir d’ara es dedicarà «en exclusiva» a la direcció de la filial nord-americana Abengoa Yield. Els canvis en el consell d’administració es produeixen un dia després que la companyia tecnològica especialitzada en energia presentés preconcurs de creditors. Després de perdre més del 72% del seu valor en dos dies, ahir va recuperar una part del que havia perdut amb un ascens del 15%.

La renúncia de Seage suposarà la seva sortida del consell i l’abandonament dels càrrecs de conseller delegat i vicepresident primer de la matriu, va informar la companyia a la CNMV. Per la seva part, Domínguez Abascal, que ocupava el càrrec de conseller no executiu des del setembre, serà president executiu i aglutinarà «totes les facultats excepte les indelegables segons la llei». Les mesures s’adopten amb l’objectiu de simplificar la seva estructura executiva i contribuir a potenciar la gestió independent d’Abengoa Yield, l’activitat de la qual és viable, segons la firma.

Abengoa passarà a tenir un únic vicepresident, Antonio Fornieles Melero, mentre que s’ha nomenat conseller per cobrir la vacant deixada per Seage a l’òrgan rector Joaquín Fernández de Piérola, fins ara president d’Abengoa Mèxic, amb la categoria de conseller executiu i director general.

PROJECTE VIABLE

El Govern considera que la multinacional andalusa especialitzada en energies renovables és «un projecte empresarial viable i important», i «s’ha de fer un esforç perquè aquesta empresa puntera continuï», si bé cal respectar les limitacions que imposa la Comissió Europea davant possibles «ajudes d’Estat» de l’Executiu al sector privat.

Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha xifrat en 415 milions d’euros l’exposició del sector públic com a creditor de la multinacional andalusa.

Notícies relacionades

Hi ha crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un import de 130 milions d’euros. A més, l’empresa pública Cofides de suport a la inversió exterior ha finançat amb 75 milions Abengoa. L’asseguradora pública de riscos a l’exterior CESCE, per la seva part, té una exposició de 210 milions d’euros davant la multinacional. Aquestes xifres, segons el ministre, revelen l’escàs protagonisme que l’Estat espanyol, com a creditor d’Abengoa, podrà exercir en la renegociació d’un deute «d’algunes desenes de milers de milions». A més, la capacitat d’intervenció del Govern està limitada per la normativa d’ajudes d’Estat de la Unió Europea.

Guindos va explicar que el president del Govern, Mariano Rajoy, va mantenir dijous un contacte amb la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz. El mateix ministre va tractar la qüestió amb el conseller andalús d’Economia. Podem i Ciutadans van demanar al Govern que no intervingui, i l’agència de qualificació Standard & Poor’s va abaixar ahir cinc esglaons la nota de l’empresa.

Temes:

Abengoa