crisi en una companyia d'energies renovables

Abengoa se situa a prop del concurs de creditors més gran d'Espanya

Els títols de l'empresa de renovables perden gairebé el 80% del valor i queden exclosos de l'Ibex

Gonvarri-Gestamp abandona la idea d'injectar-hi 350 milions al no obtenir 1.500 milions de la banca

Planta solar Solucar, d’Abengoa, al terme de Sanlúcar la Mayor, a la província de Sevilla.

Planta solar Solucar, d’Abengoa, al terme de Sanlúcar la Mayor, a la província de Sevilla. / REUTERS / MARCELO DEL POZO

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Aprop de la insolvència més gran de la història empresarial espanyola. En aquesta situació està Abengoa, un dels referents espanyols de les energies renovables a nivell internacional. La companyia s'ha vist forçada a anunciar que presentarà el preconcurs de creditors amb l'objectiu de guanyar temps durant un màxim de quatre mesos (tres ampliables a quatre com preveu la llei) i evitar el que seria el concurs de creditors mai vist en l'economia espanyola.

La decisió, que va provocar la suspensió de la seva cotització de les accions del grup durant unes hores, es produeix després que el Grupo Gonvarri, filial de la Corporació Gestamp, abandonés la idea d'injectar-hi 350 milions d'euros a través de dues ampliacions de capital.

Aquesta operació convertia el grup de la família Riberas en el principal accionista, amb el 28%, al davant dels propietaris, els Benjumea. No obstant, per a això comptaven que la banca els recolzés amb 1.500 milions. Una part dels creditors, en especial l'HSBC i Crédit Agricole, s'hi han negat.

DEUTE PROBLEMÀTIC

El centre d'atenció dels creditors és el deute corporatiu que no tingui una garantia específica. Les primeres entitats financeres amb exposició són Santander, Caixabank i HSBC en posicions molt similars, segons fonts del sector financer espanyol; encara que la banca estrangera, sumant-hi el conjunt, superaria l'espanyola i és precisament la que ha posat pals a les rodes per arribar a un acord.

L'anàlisi del deute d'Abengoa és complex perquè s'hi inclouen conceptes molt diversos que abracen el deute bancari tradicional, el finançament de circulant per operar, col·locacions de bons i obligacions i finançament del que es coneix com a Project finance, és a dir, finançament de projectes d'infraestructures o parcs termosolars que una vegada estan en marxa comencen a generar ingressos que no es consideren deute problemàtic. Aquest nucli de passiu «problemàtic» se situaria entre els 2.000 i 3.000 milions, tot i que encara s'està avaluant, segons les mateixes fonts.

Notícies relacionades

Al tornar al parquet, els títols es van desplomar gairebé el 80%, però van tancar amb un retrocés del 53,85%, fins als 42 cèntims. Després d'aquesta monumental caiguda, una de les moltes que hi ha hagut els últims mesos, el comitè tècnic de l'Ibex 35 va decidir excloure aquesta empresa d'aquest índex que inclou les companyies amb més capitalització.

L'empresa, amb un volum de passiu que supera els 25.000 milions d'euros, va créixer i es va internacionalitzar (està present a 80 països, des dels Estats Units fins a la Xina o l'Índia) a base d'endeutar-se. Té més de 24.000 treballadors. El conseller delegat de Gestamp, Francisco Riberas, contundent, va dir que la ruptura és «definitiva». Donada la importància de la firma, s'ha multiplicat la inquietud de les administracions. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va afirmar que esperava que Gonvarri pogués arribar a un acord amb la banca i en la mateixa línia es va pronunciar la titular d'Ocupació, Fátima Báñez; o el president de la patronal CEOE, Juan Rosell.

Temes:

Abengoa Energia