POLÈMICA A HANGZHOU

McDonald's provoca polèmica a l'obrir en un edifici històric de Xina

La inauguració d'un local de menjar ràpid en la que va ser la vivenda del fill gran de Chiang Kai-shek aixeca les crítiques de la població local

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Profanació, prostitució, colonització, humiliació, sodomització... l'obertura d'establiments de multinacionals de menjar ràpid en llocs icònics de la Xina atempta periòdicament contra la mesura. L'últim capítol s'ha viscut a Hangzhou, ciutat costanera de la província de Zhejiang d'una bellesa que Marco Polo mai va oblidar i avui elegeixen les parelles de tot el país per a la seva lluna de mel. En un el seu cèlebre Llac de l'Oest, font d'inspiració de poetes durant segles, va obrir la setmana passada un McCafé, de la cadena nord-americana McDonald's.

Ho va fer, a més, en un edifici amb solera: una vivenda senyorial de dues plantes i 84 anys que va habitar Chiang Ching-kuo, que mereix grans lletres en la Història nacional. No només és el fill gran de Chiang Kai-shek, el mític líder dels nacionalistes que van perdre la guerra civil contra els maoistes. També va presidir Taiwan entre el 1978 i el 1988.

Tantes ofenses han aixecat molts ciutadans a les dues ribes de l'estret de Formosa davant el que consideren com la venda del seu llegat mil·lenari a l'imperi de les hamburgueses o l'epítom de la colonització econòmica un segle després que la Xina fes fora les forces estrangeres que l'havien espoliat.

“¿I per què no obriu un KFC a Yan’an?”, inquireix un internauta en referència al bressol revolucionari comunista. Per si faltaven arguments: l'edifici compta amb el segell de patrimoni cultural.

UN LOCAL "INAPROPIAT"

Per Rong Yuzhong, secretari general de l'Associació d'Investigació de Cultura Antiga de Hangzhou, que hi serveixin cafès i pastissets és “inapropiat”. “Les velles mansions a la riba del Llac de l'Oest formen part del paisatge i haurien de ser protegides…”, ha dit Rong, que proposa obrir un museu.

Però el Govern provincial que ha atorgat el permís a McDonald's ha recordat que Chiang a penes hi va viure un mes abans que la imminent derrota del seu pare li aconsellés fugir corrents cap a Taiwan. Els variats habitants que el van succeir van despullar la vivenda del seu valor històric, ha afegit.

La classe mitjana xinesa ha abraçat el menjar ràpid occidental amb el fervor del convers. Milers d'establiments han obert en tot el país, però algunes de les seves localitzacions generen tempestes en el sector ultranacionalista.

Notícies relacionades

A la plaça de Tiananmén resisteix el primer establiment de KFC, obert dècades enrere en un clima agitat. La salvaguarda de les essències va acabar amb un Starbucks el 2007 obert a la Ciutat Prohibida, la llar imperial durant segles convertida avui en innegociable destí turístic.

Ni tan sols el va salvar la discreció, sense signes externs. Rui Chenggang, llavors un cèlebre presentador televisiu i avui investigat per corrupció, havia bramat: “Això no és globalització, és sodomització”.