ENGINYERIA COMPTABLE EN UNA LOCALITAT DE GAL·LES

El poble dels trucs fiscals

Les botigues de Crickhowell s'uneixen per copiar les grans empreses i pagar els seus impostos a l'Illa de Man Intenten forçar el Govern a actuar contra aquestes pràctiques

Enginyeria fiscal 8 Imatge de la localitat gal·lesa de Crickhowell, Regne Unit.

Enginyeria fiscal 8 Imatge de la localitat gal·lesa de Crickhowell, Regne Unit.

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Si les multinacionals s'escaquegen a l'hora de pagar impostos, ¿per què no denunciar-ho, fent-ho nosaltres també? En aquest plantejament es van basar els comerciants de la localitat gal·lesa de Crickhowell, abans de mobilitzar-se i passar a l'acció. Junts es van posar a estudiar els models d'evasió fiscal que estan utilitzant amb impunitat firmes com Amazon o Google. Assessorats per experts, van decidir copiar-los.

En el complot per traslladar els negocis del poble, de tot just 2.800 habitants, a paradisos fiscals, van participar des del propietari de la cafeteria, el que ven salmó fumat o el forner, fins a l'òptic i el llibreter. Una rebel·lió per cridar l'atenció i forçar el Govern a actuar contra l'evasió fiscal de les grans corporacions. Una protesta que està sent filmada per les càmeres de la BBC i a la qual conviden a sumar-se els petits comerciants de tot el Regne Unit.

El Poble que va ser Offshore és el títol del documental que la cadena de televisió pública emetrà l'any que ve. Els veïns hi denuncien firmes com Caffè Nero, que va néixer a Londres i que no ha pagat l'impost de societats al Regne Unit des de l'any 2008, malgrat haver comptabilitzat unes vendes equivalents a 1.400 milions d'euros. Davant d'aquesta situació, els comerciants de Crickhowell, amb el seu particular entramat casolà d'enginyeria comptable, van posar rumb a l'Illa de Man, el lloc precisament on està registrat a efectes fiscals Caffè Nero.

«Fins ara, els trucs tan elaborats dels paradisos fiscals, només estaven a l'abast de les grans companyies, que poden permetre's els honoraris dels advocats. Però hem unit els nostres esforços i hem trobat la via per copiar-los», ha declarat Jo Carthew, a càrrec de la botiga de fumats i productes artesans Black Mountain Smokery. «El muntatge que hem trobat hauria de mostrar que els petits comerciants, si s'uneixen, poden pagar menys impostos, imitant les estratègies que utilitzen les multinacionals».

El grup ha presentat als inspectors de Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC), la Hisenda britànica, el seu pla d'impostos offshore per a l'aprovació. Va ser «una reunió molt bona», ha explicat Carthew. «És una amenaça per al govern -reconeix-, perquè si no actuen és una cosa que pot fer cada poble. Tot el que hem proposat és legal».

La resposta

«Examinarem el pla», ha sigut la resposta del HMRC, on neguen que les grans multinacionals no paguin els impostos que els corresponen. «Hem repatriat desenes de milions de lliures aquests últims anys i ens assegurem que les multinacionals no eludeixin les regles fiscals», afirma un portaveu.

Notícies relacionades

«És una idea brillant», escriu entusiasmat Lee Willians, columnista del la publicació econòmica on line International Business Times«Imaginem-nos un país en el qual, un per un, tots els pobles s'instal·len en paradisos fiscals. Seguim l'exemple de Crickhowell i moguem els nostres negocis offshore, per denunciar l'evasió fiscal», afegeix.

La localitat, als vessants de les Black Mountains i a prop del Parc Nacional de Breacon Beacons, viu del turisme i ha sabut preservar les botigues pròpies i els negocis independents davant les grans cadenes. Els veïns van evitar recentment que un antic pub es transformés en un supermercat d'un grup de distribució ben conegut. En règim de cooperativa, 180 d'ells van reunir 300.000 lliures (uns 430.000 euros) i van comprar el local, que serà transformat en vivendes i petits comerços.