RESULTAT D'UN GRUP ENERGÈTIC

Repsol no ho veu tan cru

La petrolera compensa amb la refinació, la química i la venda de carburants la caiguda del preu del petroli El grup «no té pressa» a vendre els 4.900 milions en actius que té pendents

Optimisme 8 Brufau, esquerra, amb Imaz l’octubre passat.

Optimisme 8 Brufau, esquerra, amb Imaz l’octubre passat. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Repsol comença a treure profit de ser un grup integrat després d'haver adquirit la canadenca Talisman. La companyia va obtenir en el tercer trimestre un benefici net ajustat de 1.399 milions d'euros, el 5% més que un any enrere. El resultat es va obtenir malgrat el retrocés en el negoci d'exploració i producció per la caiguda del 50% en el preu del petroli. Aquest descens es va veure compensat per l'alça de la refinació, la química i la venda de carburants.

En tot cas, si s'inclouen els resultats extraordinaris i provisions, el resultat va ser de 832 milions, el 49,5% menys que en el mateix període de l'any passat. Però no va ser la pitjor de les petroleres sinó que pot dir que va parar el cop davant l'esfondrament del 54% de l'angloholandesa Shell o del 84% de la italiana Eni.

«La fortalesa del negoci integrat de la companyia ha permès aquest augment en un context marcat per l'important descens dels preus del cru, que han caigut una mitjana del 50% des de començament d'any», afirmen a la companyia presidida per Antoni Brufau. El principal objectiu de l'adquisició de Talisman va ser incrementar la integració del grup per augmentar la diversificació tant d'activitats (que el guany d'unes compensi la pèrdua en les altres) com geogràfica. De fet, l'àrea de producció i exploració ha registrat unes pèrdues de 633 milions, davant el guany de 585 milions d'un any enrere. El principal impacte va ser un descens en 329 milions de dòlars en el valor dels inventaris per l'enfonsament del preu del petroli.

Notícies relacionades

En canvi, en refinació i química, el resultat va ser de 1.655 milions, més del doble que en els primers nou mesos del 2014. La companyia, que té com a principal executiu Josu Jon Imaz, s'ha beneficiat de les inversions realitzades per millorar l'eficiència i productivitat de les seves instal·lacions de Cartagena i Bilbao. Això ha permès incrementar el marge de refinació fins als 8,9 dòlars de mitjana, davant els 3,6 del període anterior, cosa que és «un rècord històric». A més a més, les vendes de productes petrolífers i petroquímics van augmentar fins a setembre el 8,5% i 5,5%, respectivament.

El grup confia en el pla estratègic 2016-2020, que preveu la venda d'actius per 6.200 milions d'euros durant el període. Fins al moment, ja s'ha embutxacat 1.600 milions amb aquesta estratègia, un terç del total. La companyia afirma que «no té pressa» a vendre els 4.900 milions de vendes en actius que li queden pendents. Al seu torn, la companyia ha multiplicat la seva producció després d'integrar la canadenca Talisman.

Temes:

Repsol