FINANCES

El Banc d'Espanya dóna per bona la comptabilitat de Bankia de l'era Rato

El regulador discrepa de les conclusions dels dos pèrits de l'entitat que assenyalaven que els comptes no reflectien l'estat real del grup

Campana 8 Rato, en la sortida a borsa de Bankia, el 2012.

Campana 8 Rato, en la sortida a borsa de Bankia, el 2012. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El Banc d'Espanya dóna per bona davant el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu la normativa comptable usada per Bankia en temps de Rodrigo Rato, tant abans com després del debut borsari del grup, segons l'informe tècnic del supervisor a què ha tingut accés Efe.

En un document de només quatre pàgines, la institució que presideix Luis María Linde es limita a respondre als dubtes del FROB --principal accionista de Bankia després del seu rescat-- sobre les normes comptables utilitzades pel grup durant anys.

Sense arribar a cap conclusió i sense avalar explícitament la gestió de Rato, es pot entendre que el Banc d'Espanya discrepa de la principal conclusió dels pèrits del cas, que van assegurar que els comptes del debut borsari i els posteriors no reflectien l'estat real del grup.

Davant aquestes afirmacions, el Banc d'Espanya defensa l'ús de les provisions genèriques --el matalàs atresorat els anys de bonança per les caixes que van formar el grup-- i que podien utilitzar-se per cobrir dotacions addicionals específiques, precisament el que va fer Bankia.

A finals del 2011 Bankia comptava amb més de 2.000 milions d'euros en provisions, quantitat més que suficient per cobrir els deterioraments esperats, ja que el Banc d'Espanya també aclareix com s'han d'estimar les pèrdues previstes, segons les normes de comptabilitat, i els terminis per modificar el valor raonable dels actius.

És més, l'organisme supervisor defensa que la circular comptable permet comptabilitzar com a crèdits subestàndard, o susceptibles de ser morosos sense que encara ho siguin, les operacions de clients que formen part de col·lectius en dificultats.

Això és exactament el que Bankia va fer amb bona part de la seva cartera de préstecs a promotors, cosa que va permetre al grup dotar provisions menors, ja que els crèdits encara estaven al corrent de pagament, i això va ser criticat posteriorment pels pèrits cedits pel mateix Banc d'Espanya al jutge Fernando Andreu.

En conclusió, el supervisor aclareix diferents qüestions tècniques, que van permetre al FROB considerar que Bankia no presentava cap dèficit de capital i la normativa comptable portada durant els anys de Rato va ser correcta.

El document remès pel Banc d'Espanya a l'instructor del cas Bankia, que la setmana passada va instar que se li entregués com més aviat millor, està aprovat per la comissió executiva del supervisor des del 3 de març del 2015.

En aquella data, el director general de Supervisió, Mariano Herrera, i el director general de Regulació i Estabilitat Financera, Julio Durán, donaven la seva opinió al FROB --principal accionista de Bankia després del seu rescat-- sobre qüestions regulades a la circular 4/2004.

Notícies relacionades

L'opinió del Banc d'Espanya va ser utilitzada pel FROB a la primavera per rebatre les tesis dels pèrits, cosa que va suposar un reconeixement a la gestió de Rato, que des d'un primer moment havia instat el jutge Andreu a recollir l'opinió tècnica del supervisor.

Ara s'ha de veure si els aclariments del Banc d'Espanya al FROB serveixen perquè el jutge extregui les mateixes conclusions que el fons públic, fet que podria suposar un gir en la instrucció del polèmic cas.