Bankia demana al Tribunal Suprem que pari les condemnes per la sortida a borsa

El banc perd 6.000 casos, el 93% del total, i ha de tornar 60 milions

El grup deixa entreveure que planeja apujar el dividend per tornar ajudes

El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, en la presentació de resultats.

El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, en la presentació de resultats. / EFE / J. J. GUILLÉN

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

La factura judicial de la sortida a borsa de Bankia, operació per la qual van perdre la seva inversió milers d'afectats, segueix augmentant a passos de gegant. El banc ja ha patit unes 6.000 condemnes a tornar 60 milions d'euros, surt perdent en el 93% dels casos i té oberts procediments per 564 milions més. A més, el degoteig de noves demandes continua auspiciades per despatxos d'advocats especialitzats -com el que recentment ha utilitzat la imatge d'Iker Casillas-.

Davant d'aquesta situació, el banc està recorrent les condemnes i dos d'aquests recursos han sigut admesos a tràmit pel Tribunal Suprem. L'objectiu de l'entitat nacionalitzada és que l'alt tribunal freni aquestes sentències per la via civil fins que l'Audiència Nacional determini si hi va haver algun delicte en la sortida a borsa, un dictamen que encara trigarà molt a produir-se.

"Creiem que va ser una operació reglada i normada. A l'Audiència Nacional, el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors han ratificat que es va fer amb la informació que hi havia disponible. Estem recorrent en defensa dels contribuents", ha argumentat el seu conseller delegat, José Sevilla.

Fins que no es resolen els recursos i la sentència és ferma, el banc no ha de tornar els diners, menys quan són quantitats inferiors a 3.000 euros (no es poden recórrer en la via civil), i per tant la major part dels 60 milions encara no els ha reintegrat. Però el possible impacte per al banc augmenta. El grup va fer una provisió de 780 milions per afrontar el cop i Sevilla ha deixat la porta oberta a haver d'ampliar-la.

TORNAR AJUDES

L'executiu també ha deixat entreveure que el banc podria pagar amb càrrec als resultats d'aquest any el seu segon dividend i que aquest podria ser més elevat que l'anterior (que per a l'Estat va suposar recuperar 128 milions). De fet, ha apuntat que el nou pla estratègic per a tres anys que prepara l'entitat podria incloure un percentatge del benefici que es dedica a remunerar els accionistes superior a l'anterior 27%.

Sobre els rumors que podria estar en la diana per ser absorbit per un gran banc espanyol, Sevilla ha considerat aquestes possibles operacions inviables: "En entitats amb un valor de mercat molt elevat, la venda en bloc és molt complicada". Ha deixat la porta oberta, en canvi, a negociar amb la Comissió Europea que li permeti comprar altres bancs, però conscient que és una opció més que remota.

LA COMISSIÓ MÉS BAIXA POSSIBLE

Notícies relacionades

L'executiu ha apuntat, així mateix, que el banc està estudiant quina comissió cobrarà als bancs dels no clients que treguin diners als seus caixers, però ha avançat que serà inferior als dos euros i que serà "tan moderada com sigui possible". A més, ha indicat que tornar el que s'ha cobrat de més per les clàusules terra hipotecàries si fossin considerades nul·les li costaria 0,2 punts de capital.

El banc va guanyar 855 milions fins al setembre, un 7,3% més. Els ingressos van caure l'1,6% per l'aportació dels bons més baixa que va rebre de la Sareb a canvi dels seus actius immobiliaris, però els menors costos i sobretot provisions per afrontar pèrdues li van permetre millorar els seus guanys. La rendibilitat (9,9%) i el capital (11,73%) són els més elevats de la gran banca, ha destacat el grup.