CAIGUDA D'UNA IMPORTANT DESTINACIÓ MEDITERRÀNIA

Turquia se'n ressent

La incertesa política i la violència afecten el turisme del país, competidor d'Espanya en l'oferta de sol i platja El Govern ha endarrerit l'inici del curs per estimular el sector

Istanbul  8 Turistes fan compres al Gran Basar.

Istanbul 8 Turistes fan compres al Gran Basar. / 123RF / STEVE ESTVANIK

3
Es llegeix en minuts
JAVIER TRIANA/ISTANBUL

Competidor directe del mercat vacacional espanyol, el sector turístic turc no està passant pel seu millor any. Les fabuloses platges, una increïble naturalesa i monuments sense comparació de Turquia estan experimentant aquesta temporada un notable descens del nombre de turistes, a causa de la inestabilitat política i l'augment de la violència al país eurasiàtic.

Només en els primers set mesos del 2015, Turquia va rebre mig milió de turistes menys procedents de Rússia que en el mateix període de l'any anterior. La devaluació del ruble és una de les causes que l'Associació d'Hostalers del Mediterrani (AKTOB, en les seves sigles turques) atribueix a aquest descens. El cas és especialment sagnant a la província d'Antalya, al sud, al Mediterrani oriental, que aglomera diversos complexos hotelers de luxe i és destinatària d'un terç dels viatgers que visiten territori turc. En els dos principals aeroports de la citada regió (que té 657 quilòmetres de costa i una ciutat patrimoni de la Unesco, Janto) el nombre de visitants ha caigut el 6% entre l'1 de gener i el 15 d'agost.

Pessimisme empresarial

El president de l'Associació d'Inversors i Hotels Turístics (TUROB), Timur Bayindir, tem que la tendència empitjori en el que resta d'estiu. «Esperem veure descensos molt significatius en les xifres oficials del juliol i l'agost», va assenyalar Bayindir, en declaracions al diari local Hürriyet«Segons els nostres càlculs, Turquia tancarà l'any amb un nombre inferior de turistes que el 2014», va anticipar l'empresari. «I sembla improbable que vegem només una caiguda d'un sol dígit en la situació actual». Bayindir es referia en part a la violència que viu diàriament el país després de la ruptura de la treva, el mes passat, entre Ankara i la guerrilla kurda del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i que, de moment, ha deixat 55 morts entre les forces de seguretat i 771 a les files kurdes, segons l'agència estatal Anadolu.

A principi d'aquest mes, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va considerar que ni aquesta circumstància, ni l'amenaça de l'Estat Islàmic, afectarien el turisme. «Quan va caure el nombre de turistes russos, el d'alemanys ho va compensar de sobres. I també hi ha el fet que els turistes que vénen a Turquia gasten ara més diners», va celebrar. Els dos països que més turistes aporten a Turquia són Alemanya i Rússia. «Potser hi ha alguns problemes a curt termini -va aventurar el mandatari- que el país superarà si es fa un sa traspàs de poder». No obstant, això no ha succeït, amb el primer ministre, Ahmet Davutoglu, incapaç d'acordar un Executiu de coalició i el recent anunci d'eleccions anticipades per al novembre, ja que les del 7 de juny no van concretar cap govern.

Notícies relacionades

Aquesta caiguda del turisme ha forçat l'Executiu d'Ankara a maniobrar per intentar minimitzar els danys: dijous passat, el primer ministre va anunciar que l'inici del curs acadèmic es posposaria en dues setmanes, del 14 de setembre al 28, i va acontentar així el col·lectiu hostaler. D'aquesta manera, queda incorporada al període vacacional la Festa del Sacrifici (Eid al-Ahda), que aquest any se celebra del 24 al 27 de setembre, amb la qual cosa els turistes locals tindran més temps per viatjar. Els alcaldes de tres importants ciutats turístiques havien sol·licitat a mitjans d'agost el retard del curs. «Això beneficiarà el nostre turisme nacional i la nostra economia, i oferirà una recuperació parcial a les empreses turístiques que han soferts grans pèrdues», van afirmar en un comunicat.

Així mateix, el Ministeri de Turisme va decidir ampliar el subsidi al combustible per a operadors turístics des del 15 de setembre fins al 30 de novembre.

Temes:

Turquia Turisme