REESTRUCTURACIÓ D'UNA ENTITAT FINANCERA

Un ajust amb descompte

Les oficines que CatalunyaCaixa haurà de tancar estaran a prop de les 285 previstes en el pla de reestructuració La xifra d'afectats per l'ERO implica un cost menor en sucursals

Mobilitzacions 8 Protesta d’empleats de CX, el 7 de juliol passat.

Mobilitzacions 8 Protesta d’empleats de CX, el 7 de juliol passat. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Les xifres definitives de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de CatalunyaCaixa tindrà al final un efecte menys traumàtic sobre el nombre d'oficines que hauran de tancar com a conseqüència del pla d'ajust. La quantitat definitiva estarà més a prop de les 285 sucursals que figuren en el pla de reestructuració aprovat per Brussel·les que de les 400 sucursals que es van posar sobre la taula a l'inici de les converses al BBVA i els sindicats. Des del banc que presideix Francisco González, s'assenyala que en cap moment s'ha arribat a parlar del tancament de 400 sucursals, però aquesta era la xifra que «més o menys corresponia a un ajust de plantilla de 2.000 empleats», va comentar Jordi Campins, reponsable del Sindicat d'Estalvi de Catalunya (SEC) a CatalunyaCaixa.

«El nombre d'oficines que tanquen es coneixerà a partir de l'1 d'octubre, que és quan començarà el període oficial de negociació d'ERO», va puntualitzar Jorge Villarino, responsable de la secció de CCOO a l'entitat financera.

En tot cas, les 285 que es comptabilitzen estan relacionades amb un ajust de 1.557 llocs de treball, que és el resultat de la negociació, tot i que encara ha de ser votat per les bases dels sindicats. Una vegada ratificat l'acord, el pròxim 1 de setembre començarà el període de 21 dies per determinar les baixes voluntàries. «La clau de l'acord és si efectivament es produeixen les 376 baixes voluntàries que s'inclouen en la proposta», va comentar Villarino. Dels 1.557 empleats afectats, es podran prejubilar 631 treballadors de 55 anys o més, 150 més es podran acollir a una excedència remunerada amb dret a retorn, i 400 seran trasllats a oficines del BBVA, encara que aquesta xifra dependrà del nombre de baixes voluntàries. Com més baixes voluntàries hi hagi, menys afectacions hi haurà en els altres capítols.

Notícies relacionades

Pel que fa als prejubilats, cobraran el 70% del salari brut fins als 63 anys. A la resta dels empleats, és a dir, els menors de 50 anys interessats a deixar l'entitat, se'ls abonarà una indemnització equivalent a 30 dies per any treballat amb un màxim de 30 mensualitats, més una prima addicional proporcional a la seva antiguitat. Un treballador amb una antiguitat de 15 anys pot rebre uns 120.00 euros. La indemnització mínima serà de 50.000 euros.

Respecte a les recol·locacions en el BBVA, l'acord garanteix que el 80% dels llocs oferts seran del banc, i no d'empreses del grup. Si la xifra d'acollits a sortides voluntàries i les recol·locacions ofertes pel BBVA no arriba al límit de 1.557, la resta es cobriria amb acomiadaments forçosos.