VENDES AL DETALL

El comerç minorista augmenta les vendes un 3,8% al juny

La facturació de les botigues encadena 10 mesos a l'alça

2
Es llegeix en minuts

Les vendes del comerç minorista van augmentar un 3,8% al juny respecte al mateix mes del 2014. Així encadenen 10 mesos consecutius de creixement, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest avanç interanual de les vendes del comerç minorista és dos punts superior a l'aconseguit al maig, quan es va registrar un creixement de l'1,8%.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va augmentar un 2,3% en taxa interanual, taxa vuit dècimes inferior a la del maig i onzè increment interanual consecutiu.

L'ocupació en el sector del comerç minorista va augmentar un 1% al juny respecte al mateix mes del 2014, de manera que ja encadena 14 mesos consecutius d'ascensos. La taxa de juny és dues dècimes superior a la del maig, quan l'ocupació va repuntar un 0,8% interanual.

En taxa mensual (juny sobre maig), les vendes del comerç minorista van descendir un 0,8%, davant l'estancament del mes anterior i del de fa un any.

GRANS CADENES

Per distribució, tothom va elevar les vendes al juny, especialment les grans cadenes, on va augmentar un 6% en taxa interanual, i les grans superfícies (+5,3%). Les petites cadenes i les empreses unilocalitzades ho van fer un 2,2% i un 2,9%, respectivament.

Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris van repuntar un 2,1% interanual al juny, mentre que les dels no alimentaris van avançar un 4%. Entre aquests últims, l'increment de la facturació més destacat el va experimentar l'equip de la llar (+5,4%), seguit d'altres béns (+3,9%) i de l'equip personal (+2,1%).

Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, van créixer al juny un 3,5% en comparació amb el mateix mes del 2014, mentre que les vendes en estacions de servei van augmentar un 6,4% en taxa interanual.

La facturació del comerç minorista es va incrementar en totes les comunitats autònomes respecte al mateix mes del 2014. Els grans repunts es van registrar a les Balears (+7,4%), el País Valencià (+6,5%), Cantàbria (+6,4%) i les Canàries (+5%), mentre que els menors van ser a Navarra (+1,1%) i el País Basc (+0,8%).

L'OCUPACIÓ, 14 MESOS EN POSITIU

L'ocupació en el sector del comerç minorista va augmentar un 1% al juny respecte al mateix mes del 2014, i ja encadena 14 mesos consecutius d'ascensos. Però la taxa del juny és dues dècimes superior a la del maig, quan l'ocupació va repuntar un 0,8% interanual.

Notícies relacionades

Aquest increment de l'ocupació en el comerç minorista va ser degut al comportament de les empreses unilocalitzades, les grans superfícies i les grans cadenes, que van augmentar l'ocupació un 2%, un 1,7% i un 1%, respectivament. En contrast, les petites cadenes van retallar la seva ocupació un 0,9%.

Per comunitats autònomes, l'ocupació en el comerç minorista es va incrementar en 13 regions, principalment a Cantàbria (+2,7%) i Múrcia (+2,3%), i va retrocedir en quatre, especialment a Aragó (-1,4%) i la Rioja (-0,6%).