L'Audiència manté la fiança civil de 18 milions a Rato

Els jutges asseguren que existeixen dades que impliquen l'exvicepresident del Govern d'Aznar en diversos delictes fiscals i un possible blanqueig de capitals

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La Audiència Provincial de Madrid ha acordat aquest dimarts mantenir la fiança de 18 milions d'euros que el jutge va imposar a Rodrigo Ratofiança18 milions d'eurosRodrigo Rato en el procés en què li investiga el seu patrimoni personal familiar. Per als jutges aquesta quantitat "és adequada, raonable i ajustada a dret", ja que existeixen dades que li impliquen en diversos delictes fiscals i un possible blanqueig de capitals.

Els magistrats revelen que la fiscalia ha renunciat a investigar a qui va ser vicepresident del Govern de José María Aznar per un delicte d'aixecament de béns, ja que ha fet front a totes les fiances que se li han imposat a l'Audiència Nacional en el 'cas Bankia' i en les 'targetes black' de Caja Madrid.

Malgrat això, els jutges han tingut en compte "la complexitat de l'assumpte i de la complexitat de l'entramat de societats mercantils gestionades directament o indirectament" per Rato. I la possible participació de "nombrosos tercers que han pogut intervenir i tenir participació en aquest entramat".

UN O DIVERSOS DELICTES FISCALS

En un informe d'Hisenda s'apunta que l'exvicepresident del Govern ha pogut incórrer en un o diversos delictes fiscals i de l'impost de societats i IVA "així com blanqueig de capitals i de despatrimonialització" de determinades societats durant el 2014 i el 2015.

Notícies relacionades

Per això, consideren que els 18 milions d'euros que es va imposar a Rato perquè pogués recuperar el control dels seus comptes bancaris i del seu patrimoni és encertat, encara que deixen la porta oberta perquè la mateixa "es pugui modificar, ampliar o reduir" a mesura que avanci la instrucció.

Rato ha sigut citat a declarar aquest dimecres com a imputat en aquesta causa, després que s'hagi aixecat parcialment el secret del sumari que es va decretar a l'abril després de les set hores que va estar detingutdetingut mentre agents de l'Agència Tributària registraven casa seva i el seu despatx.