ESCÀNDOL FINANCER

L'Audiència reobre la causa contra Spottorno i 11 exdirectius per les targetes 'black'

El tribunal considera "precipitat" l'acte de l'arxivament sobre les vises de Caja Madrid el 5 de maig

3
Es llegeix en minuts

L'Audiència Nacional ha reobert la causa que seguia contra l'excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno i 11 exdirectius que van utilitzar les targetes opaques de Caja Madrid, al considerar que "almenys en aquest moment" no es pot establir que aquestes despeses "formessin part de la seva retribució fixa", com va considerar el jutge instructor, Fernando Andreu.

Així consta en un acte dictat aquest divendres per la Secció Tercera de la Sala Penal en què admet un recurs presentat per Unió, Progrés i Democràcia (UPD), que exerceix l'acusació popular en el procediment, i revoca l'acte d'arxivament dictat el 5 de maig pel magistrat, que considera "precipitat".

El tribunal destaca que les targetes 'black', en què aquests 12 exdirectius van gastar 3,4 milions d'euros, "no tenien suport o justificació contractual" i que l'entitat no practicava "la retenció oportuna", com s'hauria fet si s'hagués tractat de "verdaderes remuneracions". Aquestes percepcions tampoc tenien "reflex en les nòmines ni en les certificacions de retencions dels exdirectius".

Els magistrats Alfonso Guevara (president), Carmen Lamela (ponent) i Antonio Díaz Delgado també indiquen que el fet que alguns directius disposessin de dues targetes, una d'elles per a despeses de representació, no demostra que la segona fos per rebre un complement salarial. A això hi afegeixen que la circumstància que uns van tenir pin i altres no "posa en dubte la llibertat de disposició com si es tractés d'una simple retribució".

ELS 12 IMPUTATS DE NOU

D'aquesta manera, a més de Spottorno (que va gastar 223.900 euros), tornen a tenir la condició d'imputats en el procediment l'exdirector general de Caja Madrid i número dos de Miguel Blesa, Matías Amat (429.000); l'exsecretari general del consell d'administració Enrique de la Torre (304.000), i l'exdirector de Sistemes i Organització de Caja Madrid Ricardo Morado (que va gastar 443.000 euros).

També es reobre la investigació per a l'exdirector general de Banca Comercial Ramón Ferráz Ricarte (390.000); l'exdirector de Banca Comercial i exconseller delegat de la Corporació Caja Madrid Mariano Pérez Claver (354.100) i l'exdirector de Comunicació Juan Manuel Astorqui (287.000).

Completen aquesta relació l'exdirector gerent de l'Obra Social Caja Madrid Carlos María Martínez (271.900); l'exdirectora d'Auditoria Interna i exdirectora gerent de l'Obra Social Carmen Contreras (277.000); el director de la Banca de Negocis Carlos Vela García (246.000); l'exdirector de Riscos Ramón Martínez Vilches (99.000), i l'exdirector del Gabinet del President i exdirector de Gestió d'Actius Luis Gabarda Durán (134.800 euros).

ELS ARGUMENTS CONTRA ANDREU

El tribunal esgrimeix en la seva resolució un total de 12 arguments a partir d'informes i declaracions que formen part de la instrucció per desbaratar la tesi del jutge Andreu que les despeses en les vises opaques no formaven part de la retribució salarial dels exdirectius.

Així, recorda que no hi havia cap acord dels òrgans directius de l'entitat que avalés l'emissió i entrega dels plàstics, de manera que les targetes no tenien "cap tipus de base legal ni contractual". A això s'hi ha d'afegir que les partides destinades a aquestes despeses "tampoc es comptabilitzaven de manera adequada", ja que es carregaven en els comptes de "despeses d'òrgans de govern" i "tractament administratiu" en lloc dels de retribucions.

La Secció Tercera també assenyala que les despeses que es van fer amb les vises opaques "no eren declarades pels perceptors" i que, si d'aquesta manera es pretenien augmentar les retribucions dels directius, el lògic és que s'haguessin elevat "directament".

Després de recordar que l'exconseller delegat de Bankia Francisco Verdú va rebutjar comptar amb una targeta d'aquestes característiques pel seu "ofici bancari", els magistrats recorden que aquest "mateix ofici" el tenien la resta de directius, que havien de "conèixer que l'ús de les targetes no estava contemplat ni en els seus contractes ni en les seves nòmines".

El tribunal, que també apunta que consellers com el dirigent d'UGT Miguel Ángel Abejón van reconèixer que les úniques retribucions que percebien eren les dietes que cobraven per anar a reunions, afegeix que alguns usuaris no arribaven al límit de saldo que tenien a les seves vises, "cosa que no té sentit si aquelles corresponien a un complement salarial fix".

Notícies relacionades

Als magistrats tampoc els sembla "lògic" que les suposades retribucions de les targetes 'black' es fessin "de manera diferenciada" a la resta o que el càlcul d'una part del salari "es deixés a l'arbitri" del president de l'entitat, Miguel Blesa, que "cada any podia elevar-lo o disminuir-lo sense cap tipus de justificació".

Andreu va imputar al gener 79 antics membres del consell d'administració i exdirectius de Caja Madrid, integrada des del 2011 a Bankia, per l'ús que van fer de les targetes 'black', en què es van carregar en despeses personals per valor de 15,5 milions d'euros entre el 1999 i el 2012. En la causa també estan imputats els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato i l'exdirector financer de l'entitat Ildefonso Sánchez Barcoj.

Temes:

Caja Madrid