saqueig a una caixa d'estalvis

L'Audiència amplia el cas de les targetes 'black'

La sala rebutja l'arxivament dictat pel jutge Andreu i reobre la causa a 12 titulars

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La sala penal de l'Audiència Nacional ha tirat enrere la decisió del jutge Fernando Andreu d'arxivar el cas a 12 usuaris de les targetes black de Caja Madrid per entendre que aquestes persones, entre elles l'excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno, sabien, en contra del que defensa el jutge, que aquest mitjà de pagament no formava part de les seves retribucions i era il·legal.

Els magistrats desmunten la tesi del togat que només són responsables d'un delicte d'administració deslleial o apropiació indeguda els consellers de Caja Madrid que van autoritzar el sistema, però no els usuaris. Encara que a aquests els va mantenir en la causa perquè tornessin els diners gastats amb la black.

Aquests 12 exconsellers van carregar a les seves vises 3,4 milions, encara que l'import total d'aquestes targetes va arribar als 15 milions d'euros entre el 2003 i el 2009. Els magistrats de la sala sostenen que «en cap moment» es va aprovar l'abonament «a aquests consellers i directius de despeses de caràcter personal i alienes a l'exercici de les seves funcions» pels consells de la caixa.

ARBITRI / Així mateix, l'Audiència nega que aquestes targetes formessin part de les retribucions d'aquests exmandaments : «No sembla lògic que el càlcul d'una part del salari es deixés a l'arbitri del president» [Miguel Blesa], que podia elevar-lo o disminuir-lo sense cap mena de negociació amb el treballador».

A més, subratllen que els límits de les targetes no estaven sotmesos a retenció ni figuraven a les nòmines. Tampoc comptaven amb cap contracte i no havien de justificar les seves despeses. Els magistrats no entenen «la finalitat» d'aquest complement salarial. «Si l'objectiu era que determinats càrrecs tinguessin una retribució més alta» no sembla normal que «no s'acordés directament elevar les seves remuneracions».

El tribunal recull en la seva resolució algunes explicacions ofertes pels exdirectius davant Andreu per negar que les targetes els fossin entregades per a despeses personals, ja que en te-

Notícies relacionades

nien una altra d'empresa. Els jutges assenyalen que si aquestes vises eren «una retribució fixa» se'ls hauria d'haver ingressat als seus comptes.

ELS IMPUTATS / La sala penal també recull el testimoni de Francisco Verdú, que va declarar que no va usar aquest mitjà de pagament perquè «no estava al seu contracte» i no havia de justificar pagaments. L'arxivament va ser recorregut per UPD. En aquest cas estan imputats 79 excaps de Caja Madrid.