REFORMA DE LA LLEI GENERAL TRIBUTÀRIA

Les vuit firmes d'advocats més importants demanen que Hisenda no publiqui la llista de morosos

La Fundació Impostos i Competivitat demana limitar la publicació als defraudadors condemnats per delicte fiscal

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

La Fundació Impostos i Competitivitat, que integra les vuit principals firmes d'advocats d'Espanya, ha reclamat aquest dijous que la llista de contribuents que preveu publicar el Ministeri d'Hisenda es limiti als noms de defraudadors condemnats per delicte fiscal i que no s'hi incloguin els dels simples deutors pendents de pagaments a l'Agència Tributària.

"Podria donar-se el cas que els deutors ho siguin perquè no cobren d'altres administracions públiques", ha dit el director de la fundació, Ginés Navarro. "La llista de morosos és un instrument potencialment conflictiu que generarà un malreputacional difícilment reparable", ha afegit en una sessió informativa sobre la reforma de la llei general tributària que es tramita al Congrés dels Diputats.

VUIT GRANS FIRMES

La Fundació Impostos i Competitivitat, constituïda el setembre del 2011, integra els despatxos de Baker & McKenzieCuatrecasas, Gonçalves Pereira; Deloitte Abogados, EY Abogados, GarriguesKPMG Abogados, PwC Tax & Legal Services i Uría  Menéndez. Segons el president de la fundació, Ricardo Gómez Acebo, l'objectiu del col·lectiu és difondre les seves propostes sobre la reforma de la llei general tributària mentre es desenvolupa la seva tramitació parlamentària.

Notícies relacionades

En opinió d'aquesta fundació, la reforma de la llei hauria de ser aprofitada per introduir un model de "relació cooperativa" entre l'administració tributària i els contribuents que, entre altres qüestions, hauria de permetre una "relació bilateral" entre l'Agència Tributària i cada gran contribuent, segons ha explicat Abelardo Delgado, del despatx Garrigues. "No es tracta d'establir privilegis, sinó de seguretat jurídica", ha afegit Ricado Gómez Acebo.

TERMINIS D'INSPECCIÓ

Des del punt de vista d'aquesta fundació, els terminis màxims per al desenvolupament de la inspecció que estableix el projecte de llei general tributària, que van de 18 a 27 mesos, són excessius. A més, qüestiona que "la supressió d'efectes per a la interrupció injustificada de l'actuació administrativa introdueixen clarament incertesa i menys seguretat jurídica". Amb la llei actual, la inspecció no pot paralitzar la tramitació d'un expedient durant més de sis mesos sense que això provoqui conseqüències.