RELLEU A LA PRIMERA ENTITAT FINANCERA ALEMANYA

El Deutsche Bank es recupera en borsa després de canviar la cúpula

Les accions del gegant financer van pujar el 3,5% en la sessió d'ahir

El banc manté l'estratègia, però entrega les regnes a un nou executiu

Cryan, en una foto del 2011, quan era conseller delegat d’UBS.

Cryan, en una foto del 2011, quan era conseller delegat d’UBS. / REUTERS / ARND WIEGMANN

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Les expectatives sovint compten més per als mercats que no pas els fets mateixos. I, sens dubte, les accions del Deutsche Bank es van veure ahir afavorides per la possibilitat que els canvis a la cúpula del banc germànic que es van produir diumenge puguin reorientar una estratègia bancària que s'ha vist entelada -i també castigada als parquets- pels casos judicials que afecten l'entitat. «El Deutsche Bank no val avui el 3,5% més que divendres per més que aquesta sigui la revalorització que va registrar ahir el títol, però el canvi en la direcció pot crear valor per a l'entitat en el mercat», va comentar Javier Galán gestor de renda variable europea en Renta4.

Altres mans controlaran les regnes d'un banc que té una estratègia fins al 2020 que va ser establerta per Jürgen Fitschen i Anshu Jain, els dos primers executius del banc que diumenge van presentar la seva dimissió de forma inesperada i van donar el relleu a John Cryan, britànic de 54 anys que va ser nomenat conseller delegat. Cryan, que abans d'arribar al banc alemany va ser conseller delegat del suís UBS, prendrà possessió del càrrec l'1 de juliol i haurà d'executar l'estratègia ja definida per la firma alemanya.

Notícies relacionades

La primera entitat financera germànica va justificar diumenge en una nota que Fitschen i Jain havien decidit presentar la seva renúncia, si bé Jain es mantindrà com a assessor del banc fins al gener del 2016, mentre que Fitschen seguirà en el seu lloc fins a la celebració de la junta general del banc, el maig del 2016, per ajudar amb «una transició sense complicacions».

CRÍTIQUES A LA GESTIÓ / La gestió del duo Jain-Fitschen ha rebut no poques crítiques, a causa dels litigis multimilionaris que han afectat el banc. En l'última junta, només un 61% dels participants van recolzar la seva gestió: van arribar a la reunió marcats per la derrota legal que va patir el Deutsche Bank el mes d'abril davant els supervisors dels Estats Units i el Regne Unit. El banc va ser sancionat amb una multa de 2.252 milions d'euros per haver manipulat durant quatre anys el preu dels índexs bancaris, entre ells, l'euríbor, utilitzats per establir els principals indicadors hipotecaris. El banc té altres fronts oberts, com l'acusació de frau a l'evadir la declaració de l'IVA en la negociació de certificats de drets d'emissió de CO2.