L'OPEP decideix mantenir la producció de petroli

El barril de cru descendeix, però després es recupera al voltant dels 62 dòlars

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

L'OPEP ha decidit a Viena, tal com esperaven els mercats, mantenir sense canvis, en 30 milions de barrils diaris, el seu nivell d'oferta de cru durant els pròxims mesos, segons ha confirmat el ministre de Petroli saudita, Ali Naimi. Després d'un descens fort inicial, el barril de Brent, la qualitat de referència a Europa, s'ha situat al voltant dels 62 dòlars.

El ministre saudita, del país amb més producció del càrtel, ha afegit que es manté "el mateix sostre (de producció)". Els ministres de Petroli de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) celebren a la capital austríaca la primera de les seves dues reunions ordinàries aquest any.

El missatge d'obertura del ministre del Petroli de Qatar, Mohammad bin Saleh al -Sada, ha anat en la mateixa direcció. Tot i admetre "la volatilitat" en els mercats i atribuir-la en bona part a l'especulació, ha assegurat que l'OPEP seguirà vigilant el mercat, "en particular durant la segona meitat de l'any". Això s'acostuma a traduir a no modificar el nivell de producció. El ministre qatarià ha estimat en uns 30,3 milions de barrils diaris la demanda de cru de l'OPEP durant el segon semestre de l'any.  

Segons els analistes, els països de l'OPEP volen aconseguir amb la baixada dels preus que la producció de petroli no convencional, obtingut mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica o 'fracking', deixi de ser rendible als EUA i el Canadà.

Al mateix temps, la caiguda dels preus significa una forta reducció dels ingressos dels països del grup, cosa que ha posat en dificultats diversos governs. Molts, com Veneçuela, l'Iran o l'Aràbia Saudita, necessiten un barril per sobre de 100 dòlars per mantenir l'equilibri en els seus comptes públics.

Notícies relacionades

La caiguda experimentada de més del 60% entre el juny de l'any passat i el desembre va fer que es paralitzessin moltes inversions i es retallessin inversions per part de les petroleres.  

L'OPEP ven un terç del petroli en el món però controla la majoria de les reserves de cru que existeixen al planeta.

Temes:

OPEP