NOVA ETAPA EN UNA DE LES EMPRESES ESPANYOLES MÉS GRANS

Brufau, punt i seguit

El president de Repsol cedeix el poder executiu al 'número dos', Josu Jon Imaz, dins del seu pla de retirada gradual - El grup remodelarà la cúpula després d'integrar-hi Talisman el 8 de maig

Relleu 8 Imaz, esquerra, amb Brufau.

Relleu 8 Imaz, esquerra, amb Brufau.

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Nova etapa per a Repsol. El president del grup, Antoni Brufau, va formalitzar ahir davant els accionistes de la petrolera la cessió de poders executius al conseller delegat, Josu Jon Imaz, dins del seu pla de retirada gradual, com va avançar EL PERIÓDICO. En aquest projecte s'inclou l'adaptació de la seva retribució a les seves noves funcions més institucionals, que li suposarà percebre 2,5 milions a l'any fins al 2019 i renunciar a una indemnització.

El consell d'administració va aprovar aquesta mesura que forma part d'«una nova etapa» de l'empresa que coincideix amb la integració definitiva de la canadenca Talisman el 8 de maig vinent. Amb aquesta adquisició, el grup se situa entre les 15 primeres firmes privades d'hidrocarburs del món. En aquella data, Imaz a més presentarà una reorganització de la cúpula.

De totes maneres serà un canvi tranquil, segons fonts coneixedores del projecte, que consolidarà l'etapa en què Brufau i Imaz han actuat a manera de tàndem durant l'últim any. A més està previst redactar aquest any un nou pla estratègic 2016-2019 per encarar aquesta nova etapa, segons va explicar el conseller delegat.

«Imaz assumeix totes les funcions executives. Ens toca planificar avui el futur. Per a això, el primer executiu ha de tenir totes les funcions i complir a més un altre atribut que posseeix: la joventut», va explicar Brufau durant el seu discurs davant la junta d'accionistes. Després d'aquesta explicació, va rebre una forta ovación per part de l'auditori. El president de Repsol, que passa ara a tenir una funció més institucional, va recordar que el 2014 va ser per a la companyia un dels més importants de la seva història.

Va explicar, en aquest sentit, que l'expropiació de la filial argentina YPF ha deixat a la caixa del grup l'equivalent a 13.000 milions de dòlars. «Tres anys després de l'expropiació, la cotització és d'11.500 milions de dòlars», va destacar per demostrar el bon resultat obtingut de l'operació.

Notícies relacionades

En tot cas, la integració de Talisman ha suposat un «molt bon acord en el moment adequat», va dir. La companyia espanyola va acordar pagar 6.670 milions d'euros més l'assumpció de 3.776 milions de deute. Segons l'opinió de Brufau, aquesta operació obre una nova fase que situa el grup en l'elit de les companyies d'hidrocarburs. L'adquisició va ser «l'operació internacional més gran realitzada per una empresa espanyola els últims cinc anys».

Imaz, per la seva part, va destacar que l'operació amb Talisman és «transformadora» perquè assegura el creixement, la diversificació i creació de valor.