EFECTES DE LA NORMATIVA CONTRA EL BLANQUEIG DE CAPITALS

Al banc, amb el DNI

El dia 30 s'acaba el termini per facilitar dades identificatives a les entitats i evitar el bloqueig de comptes

Entre les firmes que sol·liciten informació també hi ha la financera d'El Corte Inglés

Caixa 8Una empleada d’El Corte Inglés a Barcelona durant el ’black friday’ celebrat al novembre.

Caixa 8Una empleada d’El Corte Inglés a Barcelona durant el ’black friday’ celebrat al novembre. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

És possible que en el transcurs dels últims dies la seva entitat bancària s'hagi posat en contacte amb vostè perquè li faciliti el DNI. O que hagi rebut un correu d'El Corte Inglés, si és titular de la seva targeta, perquè els remeti una imatge del seu document d'identitat. En cas contrari se'n pot endur la desagradable sorpresa que li bloquegin els comptes.

El 30 d'abril s'acaba el termini perquè bancs, asseguradores de vida, emissores de targetes, gestores de fons, financeres o casinos, entre altres exigeixin a clients, socis o partícips el DNI i una altra documentació que acrediti la procedència dels seus ingressos per complir amb la normativa de prevenció de blanqueig de capitals.

La llei 10/2010, de 28 d'abril atorgava un termini de cinc anys per complir amb aquest requisit i identificar tots els clients i persones amb les quals mantinguin relacions. En alguns casos també es requereix informació sobre l'activitat, com la nòmina, la declaració de la renda, la declaració d'IVA si és autònom o el contracte laboral, entre altres documents. Si són societats es demanen les escriptures i l'estructura accionarial. El reial decret 304/2014, de 5 de maig va desenvolupar de forma detallada les obligacions a complir. La regulació persegueix que les entitats tinguin identificats els clients i coneguin l'origen dels fons que els han cedit en custòdia.

La petició es dirigeix fins i tot a clients amb els quals hi ha relació des de fa temps, ja que per diverses raons (obertura del compte en una data en la qual no fos obligatòria l'obtenció del DNI, o altres) pot passar que l'entitat no disposi de còpia d'aquest document. L'obligació s'estén als cotitulars i/o autoritzats en els comptes.

El Corte Inglés també s'ha posat en contacte amb clients titulars de la targeta de la cadena, de les quals circulen gairebé 11 milions (dades de l'informe del 2013). En el correu remès afirmen que «totes les entitats financeres, i com a tal la Financera d'El Corte Inglés» estan obligades a «disposar de la imatge del document identificatiu dels nostres clients». En aquest cas, en què faciliten fins i tot fer el tràmit mitjançant un smartphone i un codi BIDI o una web, el termini que estableixen s'acaba el 28 d'abril.

Notícies relacionades

La cadena va perdre fa unes setmanes una batalla jurídica contra Hisenda relacionada amb l'obligació d'identificar els titulars de la seva targeta que van efectuar compres de més de 30.000 euros. La companyia s'havia negat a complir un requeriment del 2008 de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau. Primer l'Audiència Nacional el 2012 i el mes passat el Tribunal Suprem l'han obligat a fer-ho aplicant la mateixa doctrina d'una sentència del mes de desembre relativa a un requeriment semblant sobre les targetes 4B.

Pel que fa a l'obligació d'aportar informació, l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) han sol·licitat la «comprensió i col·laboració» dels clients perquè, si són requerits, aportin la seva documentació abans del 30 d'abril. Malgrat que el termini encara no ha vençut hi ha clients d'alguna entitat als quals s'ha sol·licitat documentació identificativa i que han patit algun bloqueig de compte.