LLUITA CONTRA L'ECONOMIA SUBMERGIDA

Puig ajudarà a trobar pisos turístics fraudulents

Turisme contactarà amb l'Agència Tributària per compartir dades

La taxa al sector va recaptar 40,9 milions el 2014, el 6,5% més

Manifestació de veïns de la Barceloneta contra els pisos turístics, el setembre passat.

Manifestació de veïns de la Barceloneta contra els pisos turístics, el setembre passat. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

La Generalitat de Catalunya oferirà la seva col·laboració a l'Agència Tributària (AEAT) per regularitzar els pisos turístics que mantenen la seva activitat al marge de la llei. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va considerar que és una «bona notícia» que Hisenda hagi requerit a més de 20.000 propietaris de pisos turístics que declarin els seus ingressos, com va avançar ahir EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. Puig es va mostrar partidari de la col·laboració entre les dues administracions en aquesta matèria, i va anunciar que el seu departament es posarà en contacte amb l'AEAT per compartir informació.

Les vivendes destinades al lloguer turístic que no han regularitzat la seva activitat poden incomplir diverses obligacions, i la caça d'aquests allotjaments es fa a diverses bandes. Per un costat, Hisenda detecta els titulars de pisos que no han declarat els ingressos en l'impost de la renda (si són persones físiques) o de societats (en el cas de persones jurídiques). Per l'altre, la Generalitat comprova que aquestes vivendes compleixin amb la normativa turística catalana, que estiguin registrades i que els seus clients paguin la taxa turística establerta. Els municipis, per la seva part, són els encarregats de concedir les llicències.

Encara que cada administració actua moguda per diferents interessos, persegueixen els mateixos allotjaments, de manera que la col·laboració entre Hisenda i Generalitat permetrà un control «més eficaç» del sector.

«Ens posarem a disposició d'Hisenda per col·laborar i creuar dades, en la mesura que sigui possible, perquè això ens permetrà a nosaltres, com a ordenadors del model turístic, millorar la nostra feina», va anunciar el conseller. La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, es posarà en contacte «els pròxims dies» amb la delegació de l'Agència Tributària de l'Estat a Catalunya per abordar aquesta tasca, va afegir Puig.

Actualment, hi ha 40.000 vivendes d'ús turístic acreditades a Catalunya, que ofereixen unes 230.000 places. El Govern calcula que almenys n'hi ha 40.000 més en l'ombra. «Estem a la meitat del recorregut, podem fer aflorar el doble de vivendes d'ús turístic», va dir Puig. Però el fet que l'Ajuntament de Barcelona hagi suspès la concessió de llicències durant un any i mig impedirà que bona part d'aquesta oferta fraudulenta passi a la legalitat.

MÉS RECAPTACIÓ / La regulació de l'oferta oculta ha elevat la recaptació per la taxa turística (entre 0,45 i 2,25 euros que paguen els turistes per pernoctació). Segons dades difoses ahir pel Departament d'Empresa i Ocupació, el 2014, la Generalitat va recaptar per aquest impost 40,97 milions d'euros, el 6,56% més que el 2013.

Els hotels van contribuir més en valors absoluts (32,6 milions d'euros, el 4,7% més), però l'aportació dels pisos turístics va créixer més en termes relatius (el 18,24%, fins als 2,3 milions d'euros). La recaptació en turisme rural va créixer el 32% (265.605 euros) i en els creuers,  el 35% (270.625 euros). Des de l'entrada en vigor d'aquest impost, el novembre del 2012, la Generalitat ha recaptat 82,3 milions.

Dels 40,97 milions d'euros, el Govern va rebre 27,4 milions i els ajuntaments i consells comarcals, 13,2 milions (hi ha part sense assignar a causa d'endarreriments). La llei preveu que aquests diners es destinin a promoció i millora dels destins turístics. Entre les partides més importants de la Generalitat, va dedicar cinc milions d'euros al Circuit de Catalunya, 13 milions a l'Agència Catalana de Turisme i quatre milions en subvencions per renovar la planta hotelera.

CANVI EN LA LLEI / Paral·lelament al control de pisos turístics, el Govern ultima un canvi normatiu, que es presentarà en les pròximes setmanes, per regular tipus d'a-llotjament que la llei actual no contempla. El Govern «no tanca les portes» a l'economia col·la-

Notícies relacionades

borativa, va dir, en referència a plataformes com Airbnb.

La nova norma serà un decret -no passarà pel Parlament- i obrirà la porta al lloguer d'habitacions a turistes, segons fonts del sector. Entrarà en vigor abans de l'estiu.