Kuwait s'associa amb Gas Natural i reforça la presència a Espanya

KIA va comprar fa uns mesos amb l'australiana McQuarie els actius d'E.ON a la Península

El fons de l'emirat injectarà 500 milions en una filial de l'energètica per a projectes de generació

La seu central de Gas Natural a Barcelona.

La seu central de Gas Natural a Barcelona. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Kuwait ha decidit reforçar la seva aposta per l'economia espanyola a l'aliar-se amb Gas Natural. El fons sobirà de l'emirat, KIA, ha acordat injectar uns 500 milions d'euros (550 milions de dòlars) en la societat Global Power Generation, de Gas Natural, a través d'una ampliació de capital a la qual acudirà en solitari i que li atorgarà el 25% del capital.

Aquesta operació és la segona que l'emirat protagonitza a Espanya des dels anys 90, després de la compra juntament amb el fons australià McQuarie dels actius de l'elèctrica  alemanya E.ON a Espanya i Portugal per 2.500 milions d'euros.

Està previst que l'operació d'entrada en el capital de GPG es tanqui definitivament abans de final d'any, una vegada obtingudes les corresponents autoritzacions. La transacció suposa l'associació de la multinacional energètica controlada per Criteria CaixaHólding i Repsol amb «un soci inversor sòlid» per accelerar el desenvolupament dels seus plans d'expansió en generació internacional.

Entre aquests destaquen, a mitjà termini, diversos projectes per arribar als 5 gigawatts (GW) addicionals de capacitat de generació en mercats internacionals, principalment a Llatinoamèrica i Àsia, segons està establert en el pla estratègic de la companyia energètica amb seu a Barcelona.

INGRESSOS DEL PETROLI/ KIA, un dels cinc fons sobirans que més actius gestiona, és el més antic del món i té l'origen en Kuwait Investment Board, creat el 1953, i amb el qual es dóna sortida als ingents ingressos que rep l'emirat amb les exportacions de petroli. És responsable de la gestió i administració de Kuwait's General Reserve Fund (GRF) i de Future Generation Fund (FGF), i d'altres fons de l'estat de Kuwait.

L'ampliació de capital de GPG es portarà a terme a través de Wren House Infrastructure, un fons creat el 2013 per gestionar a nivell global totes les inversions en infraestructures de KIA. Aquest és un dels àmbits en què les autoritats kuwaitianes concentren els seus esforços. L'any passat anunciava la intenció d'invertir 5.000 milions de dòlars en infraestructures al llarg del període dels pròxims tres a cinc anys. El novembre passat, aquesta mateixa societat va protagonitzar la compra dels actius d'E.ON, centrals de generació elèctrica, la xarxa de distribució i una cartera de 650.000 clients de gas i d'electricitat.

Aquesta operació va significar el retorn del capital kuwaitià a Espanya, on no estava present des dels anys 90, quan la seva filial KIO va protagonitzar una suspensió de pagaments que aleshores equivalia a uns 1.500 milions d'euros. Només en un dels processos per aquella fallida, el financer Javier de la Rosa va ser condemnat a cinc anys de presó per apropiar-se de 375 milions d'euros dels kuwaitians.

En aquella època, KIO també es va desprendre de participacions en empreses en altres països europeus. Fins a l'abrupta sortida del país fa més de 20 anys, Kuwait havia sigut un dels principals inversors internacionals a Espanya.

SOLVÈNCIA I FINANÇAMENT / Amb anterioritat al retorn del capital  kuwaitià altres fons sobirans d'emirats del Golf han recalat a Espanya, especialment el de Qatar, a través de Qatar Investment Authority (QIA) i els seus diferents instruments inversors, o el d'Abu Dhabi, IPIC, entre altres.

Notícies relacionades

Amb GPG, Gas Natural recorre a un soci amb solvència i capacitat de finançar, accelerar i potenciar el creixement del negoci de generació a nivell internacional. La companyia té previst que es concentrin en aquesta activitat les necessitats de nova generació en el futur pròxim. En l'actualitat compta amb un total de 2.866 megawatts (MW) de capacitat de generació en operació i una plantilla de 800 professionals.

La societat creada per Gas Natural integra els actius de generació internacional del grup a Mèxic (quatre centrals de cicle combinat i el parc eòlic de Bii-Hioxo, que representen la majoria de la capacitat instal·lada de GPG), Costa Rica (centrals hidràuliques de La Joya i Torito), Puerto Rico (cicle combinat), República Dominicana (central tèrmica), Panamà (central hidràulica i central tèrmica), Kenya (central tèrmica), i Austràlia (projectes eòlics en desenvolupament).