LLUITA CONTRA EL FRAU

Hisenda publicarà abans de finalitzar l'any la llista de morosos

El fisc enviarà un avís previ als deutors milionaris

Cristóbal Montoro.

Cristóbal Montoro.

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Hisenda publicarà abans de finalitzar aquest any la llista dels que mantinguin deutes amb el fisc de més d'un milió d'euros. També s'hi inclouran els defraudadors condemnats per delicte fiscal (quota fiscal evadida superior a 120.000 euros).

Abans de publicar aquest llistat, l'Agència Tributària enviarà als afectats amb deutes el 31 de juliol una carta per advertir-los i donar-los una última oportunitat per regularitzar la seva situació.

El Govern ha remès al Consell d'Estat l'avantprojecte de la llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària. La principal novetat del text és la incorporació de l'article 95 bis, que preveu la publicació de la llista de «deutors a la Hisenda pública per deutes o sancions tributàries» quan la suma sigui superior a un milió.

A més, els afectats hauran d'haver superat els terminis de pagament establerts en el període executiu i una vegada notificada la providència d'urgència. El llistat de morosos és una promesa anunciada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, fa més de dos anys.

Després del seu pas pel Consell d'Estat, l'esborrany tornarà al Consell de Ministres per a la seva aprovació com a projecte de llei. La mesura té com a objectiu «conscienciar socialment» davant el frau. L'actual llei general tributària estableix la confidencialitat absoluta sobre els procediments de l'Agència Tributària. És per això que ha de ser modificada per fer possible la publicació de la llista.

Els objectius fonamentals dels canvis en llei general tributària, inclosa dins de la reforma fiscal que afecta l'IRPF, societats i altres tributs, són «potenciar la lluita contra el frau, reduir la conflictivitat i incrementar la seguretat jurídica de les normes tributàries», segons Hisenda.

Notícies relacionades

Segons l'esborrany de reforma,  la creació de la llista «és totalment respectuosa amb la reserva de dades tributàries». És per això que només seran objecte de publicitat «aquelles conductes tributàries socialment reprovables des d'una òptica quantitativa rellevant, i el legislador només permetrà la difusió d'aquelles conductes que generen un perjudici econòmic més gran a la Hisenda Pública».

En el llistat s'hi inclouran tant els deutors persones físiques, amb les seves dades d'identificació bàsiques com el nom, els cognoms i el NIF, com persones jurídiques o societats, amb la raó o denominació social completa, així com el número d'identificació fiscal.