ESCÀNDOLS FINANCERS

Andorra crearà un 'banc dolent' amb el negoci «il·lícit» de BPA

El Govern aprovarà la setmana que ve la llei de reestructuració del sector bancari

L'Executiu vol separar els fons sense problemes per preservar l'entitat

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Si el problema per a la continuïtat de l'activitat de la Banca Privada d'Andorra és el temor que una part del seu negoci sigui il·lícit, la solució per recuperar la confiança passa per crear un banc bo només amb la part del negoci que estigui lliure de tota sospita de blanqueig de capitals, l'acusació del Departament del Tresor dels Estats Units que ha posat contra les cordes el sector bancari andorrà. L'altra cara d'aquesta moneda és la creació d'un banc dolent, en aquest cas dolent de debò perquè integraria el negoci que es presumeix «il·lícit» de BPA, tal com ho va definir ahir el portaveu del Govern d'Andorra, Gilbert Saboya.

Aquest esquema permetrà estudiar diverses possibles sortides per a l'entitat: «Des de la venda o la recuperació de l'activitat total o parcial, i, en últim terme, la liquidació però sempre preservant al màxim el valor de la institució», segons el comunicat del Govern.

Fa dues setmanes l'Institut Andorrà de Finances (INAF) va encarregar a l'auditora PwC un informe per separar la part del negoci de BPA clarament legal, del que tingués algun dubte. Aquests informes tenien com a objectiu, d'entrada, convèncer algun banc internacional perquè li servís de corresponsal a l'exterior i permetés recuperar certa liquiditat. Però fins ara aquests intents havien fallat. D'entrada, els que es van fer entre la banca espanyola, a la qual va sondejar primer.

Notícies relacionades

UNA SETMANA / La creació d'aquest banc dolent haurà d'anar acompanyada de l'aprovació d'un nou marc jurídic «adequat per donar la millor solució a BPA i fer-ho d'acord amb les directives europees», va explicar el Govern en un comunicat ahir a la nit. Encara que el portaveu va explicar que en aquest tema és millor no precipitar-se, la veritat és que l'Executiu va a tota màquina i ja va fer arribar ahir mateix un text a tots els grups parlamentaris perquè l'estudiïn i hi facin esmenes si ho consideren necessari. Però amb un calendari molt tancat: «El desig del Govern és aprovar la llei la setmana que ve».

Un dels objectius de la norma serà la creació de l'Agència Estatal de Reestructuració i Resolució d'Entitats Bancàries (Arreb), molt similar al FROB espanyol que ha servit per reestructurar la banca rescatada espanyola i fins i tot ara per dirigir el procés de liquidació de Banco Madrid, la filial de BPA a Espanya. Aquesta Agència serà l'«autoritat competent» per avaluar les possibles solucions per a BPA i determinar quina és la més adequada per a l'entitat.