100 milions de liquiditat per a BPA

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU

Assessors de Deloitte, PwC, KPMG,Ernst & Young, Garrigues y Uría arribats des d'Espanya es troben acampats en hotels andorrans des de fa setmanes. El Govern del Principat s'ha volgut envoltar de firmes de renom per resoldre una crisi que no solament amenaça la Banca Privada d'Andorra (BPA), si no el conjunt del sector financer i de fet tot el país.

Després d'un cap de setmana d'intenses reunions entre la banca, l'administració i els assessors, l'Executiu del Principat presentarà avui un decret que habilita una línia de finançament de 100 milions d'euros per resoldre els problemes de liquiditat de les empreses atrapades a BPA. La fórmula consistirà que els clients de BPA que necessiten realitzar operatives com pagar nòmines o proveïdors i que no poden fer-ho a través del banc intervingut podrien anar al Govern d'Andorra i demanar un aval a càrrec d'aquesta línia de liquiditat.

Amb l'aval a la mà podran acudir a un dels bancs andorrans que formen part de l'Associació de la Banca Andorrana (Andbanc, Crèdit Andorrà, Banca Mora o Banc Sabadell d'Andorra) i obtenir aquesta liquiditat a través d'un compte obert en alguna d'aquestes entitats. Per obtenir aquests 100 milions d'euros el Govern es veurà obligat a emetre deute, que al seu torn seria comprat per la banca andorrana, o bé apujar impostos. La línia de finançament, de la qual avui es coneixeran els detalls, no serà gratuïta, sinó que els clients hauran de pagar un tipus d'interès que podria rondar l'euríbor més el 2%, segons va confirmar ahir l'Executiu, que va precisar que aquesta solució no és per a tots els clients de BPA, sinó per a les empreses.

Notícies relacionades

Paral·lelament, el Principat treballa en l'elaboració de la transposició d'una directiva europea 2014/59 sobre ressolució i liquidació d'entitats financeres que estarà enllestida al llarg d'aquesta setmana. Aquesta directiva no es no pot tramitar com a decret-llei, perquè no existeix aquesta figura en la legislació andorrana. Però sí que es pot tramitar per un procediment d'urgència, tot i que s'haurà de sotmetre a votació del parlament andorrà, on previsiblement no obttindrà unanimitat.

Amb aquesta legislació a la mà, que a la pràctica suposa crear un organisme similar al Fons de Reestructuració Ordenat Bancari (FROB) espanyol, Andorra podrà afrontar la liquidació de BPA, entitat greument danyada en la seva reputació per les implicacions en el blanqueig de diners d'activitats il·lícites.