Hisenda treu importància a no actuar abans al Banco Madrid

El Sepblac va cridar a l'ordre l'entitat un dia abans de la demanda dels EUA a BPA per blanqueig

De moment Andorra busca sense èxit pactes perquè la firma que té intervinguda operi a la UE

Oficina tancada del Banco Madrid a Barcelona.

Oficina tancada del Banco Madrid a Barcelona. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
S. SABRIÀ / M. JIMÉNEZ / BARCELONA / P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Que les autoritats espanyoles acabessin actuant davant del Banco Madrid només després que s'hagués produït la denúncia per part del Departament del Tresor dels Estats Units per presumpte blanqueig de diners contra la seva matriu, la Banca Privada d'Andorra (BPA), no és un fet rellevant sinó que l'important és que els serveis d'inspecció espanyols ja havien detectat problemes en aquesta entitat i estaven actuant. Així ho va defensar ahir el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, en un intent de demostrar que les autoritats espanyoles ja estaven en marxa i disposaven d'indicis suficients per intervenir el banc el mateix dia que Andorra ho va fer amb BPA.

La institucions espanyoles, va argumentar, «funcionen» i el fet que el Banco Madrid no fos intervenut fins després de l'actuació dels Estats Units no és rellevant, perquè «l'important és que s'hagi detectat».

En la mateixa línia d'intentar aplacar les crítiques per la tardança del Govern a prendre mesures, ahir es va filtrar que el Servei Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) va comunicar al Banco Madrid l'escrit amb les conclusions d'una investigació sobre pràctiques irregulars greus en aquesta entitat el 9 de març, just un dia abans de la denúncia nord-americà contra BPA. Segons fonts de la investigació, la comunicació als gestors del Banco Madrid del resultat de la inspecció és una obligació legal imprescindible per poder actuar contra l'entitat.

El Sepblac tenia posat el focus en l'entitat des de feia temps (la inspecció es va iniciar a l'abril) perquè el seu únic accionista tenia seu a Andorra i perquè el Banco Madrid es dedicava al negoci de la banca privada, considerada d'alt risc per la normativa internacional de prevenció de blanqueig de capitals. A més, la unitat d'intel·ligència financera coneixia que el banc estava implicat en una operació policial contra el crim organitzat rus.

LÍNIES DE LIQUIDITAT 

La mesura dels Estats Units impedeix a l'entitat andorrana actuar al país mentre no presenti al·legacions en un termini de 60 dies com a màxim. A més, si no convenç les autoritats nord-americanes serà sancionada.

Després d'aquesta denúncia, l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va intervenir BPA, va cessar el seu consell d'administració, va ressaltar que no es tractava d'un problema de solvència del banc, i va frenar la sortida de capital tot establint un corralito de 2.500 euros a la setmana per client. Amb aquestes mesures intenta guanyar temps per o bé recuperar l'operativa del banc, o almenys procedir a una liquidació ordenada.

En qualsevol cas, el ministre de finances d'Andorra, Jordi Cinca, va dir ahir que totes les opcions estan obertes, ja sigui la reestructuració o liquidació ordenada. L'INAF està per la primera, començant per recuperar l'operativa a la UE i per a això busquen acords amb bancs que actuïn com a corresponsals (entitats financeres on el banc no té presència i amb les quals s'acorda obrir comptes perquè els seus clients puguin seguir operant). Precisament, el Sepblac va advertir no fa gaire que s'havia d'extremar la vigilància sobre aquesta banca de corresponsals perquè pot ser un mitjà per blanquejar diners. Cinca va assenyalar ahir que el Govern andorrà ha contractat l'auditora PWC per donar garanties que cap transacció que demanés arribar a fer-se procedeix del blanqueig de capitals.

POC FRUIT

Notícies relacionades

Les gestions de l'INAF a Espanya no estan donant els fruits que se n'esperaven. En els grans bancs, Santander i BBVA, es va negar haver mantingut contactes amb les autoritats andorranes i van descartar haver actuat com a corresponsals. Per una part, fer-ho podria embrutar la seva imatge, i a més els obligaria a assumir riscos innecessaris a l'operar amb entitats dubtoses.

En qualsevol cas, operar com a corresponsal requereix l'autorització del Banc d'Espanya i del Ministeri d'Economia, una circumstància que, de moment, no s'ha produït, segons destaquen en una entitat financera catalana, que també nega have rtingut cap contacte amb les autoritats andorranes per restablir l'operativa bancària de BPA.