iniciativa pel blanqueig de capitals

La fiscalia suïssa registra la seu de l'HSBC a Ginebra

La investigació surt per les noves dades de la 'llista Falciani'

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La fiscalia suïssa ha obert una investigació a la filial en el país de banca privada (per a clients de rendes elevades) del banc britànic HSBC, el més gran d'Europa, per un possible delicte de blanqueig de capitals. Dos fiscals van realitzar ahir un registre de la seu a Ginebra de l'entitat.

En un comunicat, el ministeri públic va justificar aquesta acció per les «recents revelacions públiques». En els últims dies, mitjans de 42 països, a partir de les dades de l'anomenada llista Falciani, van publicar que la filial suïssa de l'HSBC va ajudar almenys 2.500 clients (entre ells ciutadans espanyols) a evadir impostos entre el 2005 i el 2007 a través d'una xarxa amb presència en diversos paradisos fiscals.

Notícies relacionades

La fiscalia va explicar que la investigació de moment només afecta l'entitat, però va deixar la porta oberta a incloure-hi persones si hi ha indicis que van participar en el suposat delicte. L'HSBC va demanar disculpes als seus clients i inversors diumenge passat mitjançant una publicitat apareguda als principals diaris britànics. L'entitat va admetre que els controls efectuats aquells anys no van ser prou estrictes, però va assegurar que la situació ja s'ha corregit.

Herve Falciani, exempleat de l'HSBC, va destapar el 2009 una gran trama de frau fiscal al posar al descobert milers de comptes bancaris. La primera llista d'evasors va arribar a Espanya el 2010. L'Agència Tributària no va obrir una inspecció, sinó que va reclamar als 659 titulars espanyols dels comptes que regularitzessin la seva situació, cosa que li va permetre recaptar 260 milions d'euros. L'Audiència de Madrid acaba d'ordenar investigar aquella possible amnistia que els va evitar penes de fins a sis anys de presó.